Magyarország

2011.07.19. 18:00

MSZP: egy újabb illúzió végét jelenti a megyékről szóló terv

Budapest  (MTI) - Az MSZP szerint a megyéket érintő tervek egy újabb illúzió végét jelentik, a megyei önkormányzatok legyengítését, központosítást és államosítást.

Budapest  (MTI) - Az MSZP szerint a megyéket érintő tervek egy újabb illúzió végét jelentik, a megyei önkormányzatok legyengítését, központosítást és államosítást.

A szocialista Kolber István így értékelte a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) keddi tájékoztatását a tervezett változtatásokról, amelyek szerint a megyei önkormányzatok átszervezése nyomán az állam - a kormányhivatalokon keresztül magához vonná a közigazgatási feladatokat, ám a területfejlesztési döntéseket helyben hoznák meg. Az átalakuló önkormányzati rendszer nem jelenti sem a megyék kiüresedését, sem a feladatok elvonását - mondta Szűcs Lajos MÖOSZ-elnök.

Kolber István MSZP-s országgyűlési képviselő erre reagálva az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, a Fidesz a megyék profiltisztításáról, újjáépítéséről beszél, de ez nem más, mint a megyei önkormányzatok legyengítése. "A megyék alkonya következik" - írta a politikus, aki szerint az elképzelések ütköznek a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájával is.

A szocialisták ellenzik, hogy a szociális és kulturális intézményeket, a szakképzést a megyei kormányhivatalok vegyék át - közölte az ellenzéki párt szakpolitikusa.

A területfejlesztési teendők ellátását Kolber István elképzelhetőnek tartja a megyéknél, kivéve az európai uniós támogatások menedzselését, ahol szerinte "kihagyhatatlan a régiós szemlélet".

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!