Magyarország

2011.06.27. 19:39

Visszavonta a feloszlatásra irányuló előterjesztését Kiskunhalas polgármestere

<p>Kiskunhalas&nbsp; (MTI) - Visszavonta a helyi képviselő-testület feloszlatására irányuló előterjesztését a hétfői ülésen Kiskunhalas polgármestere, aki a lépését azzal indokolta: felelőtlenség lenne a várost csőd közeli helyzetbe juttatni.</p>

Gyovai István (Jövőnk Halas Egyesület) előbb napirendre vetette előterjesztését, amelyet a helyi Fidesz-frakció vezetőjének, Skribanek Zoltánnak a képviselő-testület feloszlatására múlt kedden beadott indítványa alapján készített el, majd annak kiosztása után szünetet rendelt el.

    A polgármester azután a napirendi pont tárgyalásánál hangsúlyozta, hogy nem ért egyet az önfeloszlatással, és visszavonta az előterjesztését. Hozzátette: különben sem lehet az önfeloszlatást kezdeményező indítványról szavazni, mert a Fidesz-frakció vezetője tíz napon belül juttatta el a jegyzőnek az anyagot, amit a szervezeti és működési szabályzat szerint tíz nappal a képviselő-testületi ülés előtt kellett volna megtennie.

    Skribanek Zoltán az elterjesztés visszavonása után az MTI-nek elmondta: Gyovai István az elmúlt hetekben több alkalommal kijelentette, hogy csőd közeli helyzetben van Kiskunhalas. A frakcióvezető hozzátette, hogy a jelenlegi városvezetés nyolc hónap alatt csőd közeli helyzetbe vitte a települést, s ebből a helyzetből csak úgy tud kilábalni a város, ha egy erős felhatalmazású polgármester van a város élén, aki mögött egy stabil többség áll. 

 

    Skribanek Zoltán hangsúlyozta: rövid rendkívüli ülés összehívását kezdeményezik, mert a kisebbségbe került városvezetés nem képes az önmaga által okozott gazdasági nehézségeket megoldani.

    Jekő Attila, az MSZP önkormányzati képviselője napirend előtti felszólalásában kifejtette: a város működőképességének fenntartása érdekében a napirendi pontok között szereplő intézkedési tervet el kell fogadni.

    Kiemelte: a napi működés, az intézményi fizetések biztosítása érdekében a likvid hitel állományát 500 millió forintról legalább 800 millió forintra kell emelni, ám az önkormányzat számlavezetője újabb hitelt csak a képviselő-testület által elfogadott, megszorításokat tartalmazó intézkedési terv elfogadása után folyósít. Mint hozzátette, ha az intézkedési tervet nem fogadja el a testület, akkor nem látnak más utat, mint az önkormányzat feloszlatását.

    A kiskunhalasi képviselő-testület végül zárt ülésen elfogadta az intézkedési tervet, amelyet a Fidesz-frakció korábban nem szavazott meg.

    Kiskunhalason a 14 tagú képviselő-testületbe a Fidesz-KDNP 7 képviselője mellett 2 MSZP-s, 2 független és 3, a Jövőnk Halas Egyesület színeiben indult képviselő jutott be. A polgármester a városvezetést biztosító többséget úgy valósította meg, hogy Jekő Attila (MSZP), Nagy Péter (Jövőnk Halas Egyesület), Halász Balázs (független) és Dózsa Tamás Károly (független) képviselőt felkérte alpolgármesternek; megválasztásukat a Fidesz-KDNP frakciója ellenezte.

    Gyovai István polgármester támogatói azután kerültek kisebbségbe, hogy a Jövőnk Halas Egyesület két képviselője kilépett a városvezetőt támogató frakcióból, s Jekő Attila lemondott alpolgármesteri megbízatásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!