Magyarország

2011.06.28. 15:22

Szakszervezeti demonstrációk - Rendvédelmi szakszervezetek is csatlakoznak a megmozduláshoz

Budapest, 2011. június 28., kedd (MTI) – Szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik a munkavállalói jogok védelmében szerdára meghirdetett, félpályás útlezárással egybekötött tiltakozó megmozduláshoz, de csak tagszervezeti szinten - mondták az érdekképviseleti vezetők kedden az MTI-nek.

Budapest, 2011. június 28., kedd (MTI) – Szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik a munkavállalói jogok védelmében szerdára meghirdetett, félpályás útlezárással egybekötött tiltakozó megmozduláshoz, de csak tagszervezeti szinten - mondták az érdekképviseleti vezetők kedden az MTI-nek.

    A Liga Szakszervezetek korábban ágazatokra kiterjedő általános, országos sztrájkot hirdetett szerdára, de a tömörülés elnöke a kormánnyal folytatandó, július 4-re összehívott egyeztetés miatt kedden visszamondta a megmozdulást.

    Gaskó István keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, "kényszergesztust" tesznek a kormány felé a jövő heti egyeztetés érdekében. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, csatlakoznak a félpályás útlezárásokhoz, amelyet a munkavállalói jogok védelméért, a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjak megóvásáért, valamint az érdemi, háromoldalú érdekegyeztetés helyreállításáért szervezett országszerte egy rendőr szakszervezet.

    Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára a Liga Szakszervezetek székházában tartott sajtótájékoztatón elmondta: az országban 42 helyszínre hirdettek félpályás útlezárással egybekötött demonstrációt, elsősorban a szolgálati nyugdíj megszüntetése és a rendvédelem területén lévő megszorítások miatt.

    Közlése szerint szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet jelezte, hogy részt vesz a félpályás útlezáráson.

    Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta: szövetségi szinten, központilag nem szerveznek megmozdulást, de a tagszervezeteik részt vesznek a félpályás útlezáráson, különböző módon és helyszíneken.

    A rendvédelmi szervek közül a katonák, a rendőrök, a börtönőrök és a tűzoltók biztosan részt vesznek a tiltakozó akcióban - jegyezték meg.

    Pongó Géza elmondta, hogy azok a szervezetek, amelyek a sztrájkban nem tudnak részt venni, a koordinálásukban szervezett forgalomlassító útlezárásokkal adnak nyomatékot követeléseiknek.

    A szervezők közlése szerint a szerda reggel 7 órakor kezdődő, egynaposra hirdetett, de legalább 12 órán át tartó akcióban Pécsen és Miskolcon fél útpályán lezárják a főváros felé vezető utakat, de valamennyi megye nagyobb útvonalán tartanak forgalomlassító megmozdulást. Útlezárásra kell számítani Gyulánál, Szegednél, Székesfehérváron, Hajdúszoboszlón, Püspökladányban, Debrecenben, Hajdúhadházon, Tatabányán, valamint a nagyobb városokba vezető utaknál.

    Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte: kedd délután a honlapján ismerteti, hogy a rendőrség az ország mely útvonalain vette tudomásul a meghirdetett tiltakozó akciót. Az FRSZ tájékoztatása szerint a meghirdetett 42 helyszínből a rendőrség korábban kettőt - Monoron és Keszthelyen - nem engedélyezett, de a döntés ellen fellebbeztek, és a bíróság felülvizsgálata nyomán azok ismét szerepelnek a demonstrációs útvonalak között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!