Magyarország

2011.06.10. 15:16

Hamarosan a Ház elé kerül a gyorséttermeket szabályozó fideszes javaslat

<p>Budapest (MTI) - Várhatóan még júliusig a parlament elé terjeszti a Fidesz frakcióvezetője azt a javaslatát, amely legkésőbb január 1-jétől szabályozná a gyorséttermek működését, kínálatát elsősorban a gyermekek érdekeinek védelméért. Lázár János szerint elképzelhető, hogy a közétkeztetésre is kiterjesztik a szabályokat az egészségtelen élelmiszerek kiszorítása érdekében.</p>

A politikus pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: indítványa szerint a gyorséttermek gyermekeknek szóló kínálata reklámozásában "különös figyelmet kellene fordítani" például a kalóriamennyiségre, a cukorszintre, a zsírösszetételre. Bizonyos kedvezmények csak akkor lehetnének elérhetők, csak akkor járhatna valamilyen ajándék, játék a gyermek számára, ha a menü megfelel az egészséges táplálkozás kritériumainak.

"Csak olyan termékekhez kapcsolódjanak ezek a kedvezmények, amelyek megfelelnek a kormány népegészségügyi céljainak és törekvésének összetételében, minőségében, származásában" - jelentette ki Lázár János. Emellett minden terméken pontosan fel kellene tüntetni az összetevőket, és minden gyorséttermi hálózat üzletében megfelelő mennyiségű és minőségű tájékoztató anyagot kellene elérhetővé tenni.

Tájékoztatni kell a gyerekeket, miért egészségtelen gyorsétteremben táplálkozni

Lázár János kitért arra is, hogy szerinte speciális eszközökkel arra kell kényszeríteni ezeket az étteremhálózatokat, hogy a különböző népegészségügyi programokat támogassák. Példaként közölte, Hódmezővásárhelyen, ahol polgármester, akkor épülhet McDonald s, ha minimum nyolcmillió forinttal hozzájárulnak a helyi népegészségügyi program azon részéhez, amely arról tájékoztatja a gyermekeket, hogy miért egészségtelen gyorsétteremben táplálkozni.

Nagyon fontos, hogy az állam előírja a kalóriabevitel, a sótartalom csökkentését - emelte ki. Megjegyezte, a szabályok a gyorséttermek esetében nemcsak az élelmiszerekre, hanem az italokra is vonatkoznának.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, a célkeresztben elsősorban a McDonald s és a Burger King van, valamint a közétkeztetés, de például a "sarki gyrosos" nincs. Hangsúlyozta, nem áll szándékában a gyorséttermeket korlátozni vagy betiltani. Olyan szabályokról van szó - tette hozzá -, amelyek Ausztráliában vagy például az Egyesült Államokban kiválóan működnek. Lázár János azt mondta, egyeztetni fog az ügyben érintett étteremláncokkal.

Javaslatának lesz egy másik része is: konzultálni fog az LMP-frakcióval, amely már régóta szorgalmazza, hogy a közétkeztetésben ugyanezek a szempontok érvényesüljenek az egészséges táplálkozás, az egészségtelen élelmiszerek kiszorítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!