Magyarország

2011.06.23. 15:51

Fidesz: a reálkereset-növekedés igazolja az új adórendszer hatékonyságát

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - A Fidesz szerint a reálkeresetek növekedéséről szóló adatok "önmagukért beszélnek", igazolják, hogy a január 1-jétől bevezetett új adórendszer "jó ügyet szolgál".</p>

Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő ezt azzal kapcsolatban mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai tájékoztatása szerint a családi adókedvezmények és a 16 százalékos személyi jövedelemadó együttes hatására 2011 első negyedévében nemzetgazdasági átlagban a nettó kereset 5,6 százalékkal, a reálkereset pedig 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

    A kormánypárti politikus szerint az, hogy az emelkedés mértéke a többgyermekes családokban volt a legnagyobb, bizonyítja: az új adórendszer valóban segítette a gyermeket vállalókat. Hozzátette, a nettó kereseteket figyelembe véve átlagosan több mint húszezer forinttal maradt több pénz a három vagy több gyermeket eltartó családoknál.

    Kitért ugyanakkor arra is, hogy nemcsak a három- vagy több-, hanem az egy- és kétgyermekes családoknak is biztosít adókedvezményeket a kormány, amelynek nyomán például a két gyermeket nevelő családoknál a nettó átlagkereset 9,8 százalékos bővülést mutat az előző év első negyedévéhez képest.

    Ágh Péter kifejtette: az első Orbán-kormány 1999-ben vezette be a családi adókedvezményt, azt azonban később a szocialisták eltörölték, s így az elmúlt nyolc évben azok, akik családot akartak alapítani, nem látták az állam által támogatottnak a gyermekvállalást. A második Orbán-kormány azonban új családtámogatási szisztémát és egykulcsos személyijövedelemadó-rendszert vezetett be annak érdekében, hogy egyszerre ösztönözze a munkahelyteremtést, a munkavállalást és a családalapítást - tette hozzá, megjegyezve: hogy ez jó döntés volt-e, arra válasz a KSH jelentése a keresetek emelkedéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!