Magyarország

2011.06.07. 11:41

Demonstrációra készülnek a rendvédelmi szakszervezetek

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - Újabb demonstrációra készülnek a rendészeti szakszervezetek, miután a keddi, a miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson sem sikerült megegyezniük a feleknek - mondták szakszervezeti vezetők a Parlamentben tartott, valamivel több mint egyórás megbeszélés után.</p>

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) és Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) vezetője is azt mondta az Országház előtt várakozó újságíróknak: nem tudják elfogadni a kormány álláspontját a nyugdíjrendszer átalakítása ügyében. A szakszervezetek egyike sem fogadta el a kormány álláspontját, ezért demonstrációkra készülnek - tették hozzá.

    Az FRSZ elnöke elmondta, hogy a következő napokban döntenek a nyomásgyakorlás további lehetőségeiről. Mint  hozzátette: a tárgyalások eredménytelenül zárultak, de ígéretet kaptak Orbán Viktortól arra, hogy a hétfőn elfogadott alkotmánymódosításhoz kapcsolódó törvényi változások, valamint az új életpálya-modell kidolgozásába bevonják őket.

A rendőrség és a rendvédelmi szervek nem sztrájkolhatnak

    Pongó Géza szerint valószínűleg az érdekképviseleti konföderációs kapcsolatokon keresztül, a "civil társadalom" szakszervezeteivel közösen gyakorolnak nyomást. Lesznek sztrájkok és tüntetések is, ám a rendőrség és a rendvédelmi szervek nem sztrájkolhatnak - fűzte hozzá.

    A BRDSZ elnöke is megerősítette, hogy nem fogadták el a kormány javaslatait. Bárdos Judit, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnökeként bejelentette, hogy részt vesznek a jövő hétre tervezett konföderációs demonstrációkon. Az MTI kérdésére Bárdos Judit megerősítette, hogy az öt szakszervezeti tömörülés közös demonstrációja várhatóan jövő hét csütörtökön lesz.

    Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma (RÉF) munkavállalói oldalának megbízott elnöke elmondta: előrelépésként értékeli, hogy a már nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozók esetében az önkéntesség elve érvényesül, vagyis saját maguk dönthetik el, visszatérnek-e az állományba.

    A szakszervezeti vezető ugyanakkor hangsúlyozta, nem elégedettek, hiszen a nyugdíjban maradó 57 év alatti egykori rendvédelmi dolgozók 16 százalékos adójáról nem mondott le a kormány. A RÉF munkavállalói oldalának megbízott elnöke ugyanakkor pozitívan értékelte, hogy a rendészeti dolgozók új nyugdíjrendszere és életpálya-modellje várhatóan egyszerre, 2012. január elsején lép életbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!