Magyarország

2011.06.28. 17:05

Az MSZP termékadó bevezetése helyett az egészséges élelmiszerek áfáját csökkentené

Budapest (MTI) - Az MSZP úgy értékeli: a hamburgeradóként, illetve chipsadóként elhíresült népegészségügyi termékadó bevezetése egyszerű pénzbehajtás, s ha a kormány célja valóban az egészségvédelem, akkor az egészséges élelmiszerek áfájának csökkentését kellene megfontolnia.

Budapest (MTI) - Az MSZP úgy értékeli: a hamburgeradóként, illetve chipsadóként elhíresült népegészségügyi termékadó bevezetése egyszerű pénzbehajtás, s ha a kormány célja valóban az egészségvédelem, akkor az egészséges élelmiszerek áfájának csökkentését kellene megfontolnia.Kovács Tibor országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón álságosnak nevezte, hogy a kormánypártok az egészségvédelem szándékára hivatkozva javasolják a termékadó bevezetését. Mint mondta, ez esetben a Fidesz-KDNP-nek el kellene fogadnia azt a szocialista módosító javaslatot, amely szerint az ebből származó bevételeket csak egészségügyi célokra, mindenekelőtt bérfejlesztésre és az ellátórendszer állapotának javítására lehetne fordítani. A valódi kormányzati szándék szerinte azonban a költségvetési bevételek növelése, ezért akarja Fidesz-KDNP a termékadót már szeptembertől bevezetni.

    A szocialista politikus elmondta: az MSZP a termékadó kivetése helyett azt javasolja, hogy az egészséges élelmiszereket - így a zöldségeket és gyümölcsöket - terhelő általános forgalmi adót csökkentsék 25-ről 5 százalékra, s erre vonatkozóan módosító indítványt is beadtak.

    Kitért arra, hogy párttársa, Gőgös Zoltán kevesebb mint két hónapja arról érdeklődött a parlamentben, hogy miért akarja a kormány különadóval sújtani az egyébként is dráguló élelmiszereket, mire Szatmáry Kristóf államtitkár cáfolta, hogy a kabinet ezt tervezné. Most azonban - tette hozzá az MSZP-s politikus - kiderült, hogy a termékadó bevezetéséről rendelkező, két fideszes képviselő Országgyűlés elé került indítványát a kormány is támogatja, sőt, az minisztériumi szakértők bevonásával készült. Kovács Tibor ugyanakkor méltatlannak nevezte, hogy a javaslat általános vitáját hétfőről keddre virradó éjszaka kellett, hogy lefolytassák a képviselők.

    Véleménye szerint a sietséget az indokolja, hogy a kormány még idén nagyjából ötmilliárd forint bevételt remél az egészségtelen - magas só-, cukor-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú - élelmiszerekre kivetett adóból, az adótörvényeket pedig 45 nappal hatályba lépésük előtt ki kell hirdetni.

Zsíradót pedig csak Dániában vezettek be

    Az ellenzéki politikus beszélt arról is, hogy az Európai Unió legtöbb államában - az MSZP már említett, áfacsökkentést célzó javaslatához hasonlóan - az egészséges élelmiszerek fogyasztását ösztönzik, úgynevezett zsíradót pedig csak Dániában vezettek be, annak tanulságai azonban még nem ismertek.

    Kitért arra is, kérdéses, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja-e az áfához hasonlóan hozzáadottérték-típusú termékadó bevezetését. Ráadásul - tette hozzá - ezután lesznek termékek, amelyeket háromszor adóztat meg az állam, így a dobozolt édesipari termékek esetében először áfát és népegészségügyi termékadót, a csomagolás után pedig környezetvédelmi termékdíjat kell majd fizetni.

    Kérdésre válaszolva Kovács Tibor a hétfőn elfogadott termékdíjtörvényről azt mondta: a szocialisták azért utasították el, mert nem látják biztosítottnak, hogy az új rendszer - amelyben az állam veszi át a termékdíjköteles anyagok, így az akkumulátor, a csomagolás, az egyéb kőolajtermék, az elektromos és elektronikai berendezés, a gumiabroncs és a reklámhordozó papír begyűjtését - a jelenleginél jobban fog működni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!