Magyarország

2011.05.05. 14:34

Megalakult a közoktatási sztrájkbizottság

<p>A közoktatásban érintett szakszervezetek tegnap ágazati sztrájkbizottságot hoztak létre - jelentette be Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke több pedagógus szakszervezetek közös sajtótájékoztatóján.</p>

A sztrájkbizottsághoz csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezete (MKSZSZ) és az Oktatási Vezetők Szakszervezete (OVSZ) is. Közben a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a hat magyar szakszervezeti konföderáció egyike az Európai Parlamenthez fordult amiatt, hogy a magyar Országgyűlés sorozatosan fogad el törvényeket társadalmi egyeztetés nélkül.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné szerint a sztrájkbizottság létrehozását az indokolta, hogy kezdeményezéseik ellenére a közoktatás rendszerének átalakításával kapcsolatos előkészítő munkába az érintett szakszervezeteket nem vonták be. Az ágazati sztrájkelőkészítő bizottság feladatának tekinti, hogy a kormánnyal történő egyeztetéssel megoldást találjon a közoktatásban foglalkoztatottak problémáira. Ha a kormány nem jelöli ki a tárgyalópartnereket, nem riadnak vissza az országos sztrájktól sem.

A kormány előterjesztésében központi helyen szerepel az iskolák államosítása. Ezzel a közoktatási intézmények önállósága megszűnik, mivel az önkormányzatok helyett a kormányhivatalok irányítanának - vélik a szakszervezetek. Az állam tervei szerint 32 órás kötelezően az iskolában eltöltendő munkára kötelezné a tanárokat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László szerint a benntartózkodáshoz szükséges feltételek azonban nincsenek meg, például a magyar iskolák többségében a tanári szobák túlzsúfoltak, egy tanárra mindössze egy négyzetméter jut.

A szakszervezetek úgy vélik, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a közoktatás átalakítási tervei elbizonytalanítják a közoktatást és veszélyeztetik jelenlegi működését is. A PDSZ elnöke, Mendrey László szerint a kormány válságba dönti a közoktatást, mivel az önkormányzatok saját pénzből már nem vállalják az intézmények felújításának költségét. Ezen kívül előfordulhat az is, hogy az állam a jövőben ellenállás nélkül zárhatja be az iskolákat.

Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetének (MKSZSZ) elnöke, Tóth József elmondta, ma Magyarországon a kormány a nemzeti jövedelem 4,2 százalékát költi közoktatásra, ami az 5,7 százalékos európai arányhoz képest nagyon kevés. Továbbá, összehasonlítva más európai országokkal, Magyarországon csak a leggyengébben tanulók választják a pedagógus szakmát, ami a későbbiekben oda vezethet, hogy bizonyos szakterületekhez nem fog érteni senki.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!