Magyarország

2011.05.05. 13:54

Káros növényvédőszer maradhat forgalomban a környezetvédők szerint

<p>39 növényvédőszer újraértékelését halasztotta el az Európai Bizottság. A környezet- és fogyasztóvédelmi szervezetek tiltakozása ellenére további 3 évig használhatóak ezek a készítmények, köztük a glifozát is, amely az új kutatások fényében egyértelműen ártalmas az egészségre - közölte a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport.</p>

A döntés miatt panaszt nyújtott be az Európai Bírósághoz a Greenpeace és a Növényvédőszer Akcióhálózat - közölte a két szervezet. A zöld csoportok szerint az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyta az új kutatási eredményeket, amelyek ismeretében bizonyítóak a glifozát környezet és egészségkárosító hatásai. Egy francia kutatás kimutatta, hogy a glifozát megzavarja az embriók hormonális rendszerét, egy argentin pedig azt bizonyítja, hogy árt a gerincesek magzati fejlődésének.
A glifozát felhasználás világszerte folyamatosan nő, mivel a gyomok egyre ellenállóbbak ezzel a készítménnyel szemben, így egyre nagyobb adagra van szükség a szerből, ha a korábbi hatást szeretnék elérni.

2001-ben engedélyezték a glifozát használatát az Európai Unióban, de az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat a gyártó vegyipari cégek végezték. 32, hazánkban is kapható termékben található meg ez a vegyület, és a 2009-es adatok szerint 800 tonnát használtak belőle - mára ez a szám nagyban nőtt.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!