Magyarország

2011.05.02. 05:29

"Egyenruhás bűnözés" - dönthet a parlament a Btk. szigorításáról

<p>Már hétfőn dönthet az Országgyűlés a Büntető törvénykönyv "egyenruhás bűnözéssel" kapcsolatos szigorításáról, ha a képviselők megszavazzák ehhez a házszabálytól való eltérést. A héten kétnapos ülést tart a parlament.</p>

A kormány szerdán nyújtotta be az Országgyűlésnek a Büntető törvénykönyv módosításával kapcsolatos javaslatát. Lényege, hogy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetnék azt, aki mással szemben - nemzeti, etnikai vagy vallási csoporthoz való tartozás miatt - kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, ami alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen. Két évig terjedő szabadságvesztés lehet a büntetés, ha valaki olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló, vagy annak látszatát keltő tevékenységet szervez, ami másokban riadalmat kelt. Szijjártó Péter miniszterelnök szóvivője szerda délután jelentette be, hogy a kormány a büntető törvénykönyv szigorítását javasolja az Országgyűlésnek a gyöngyöspatai és a hasonló események kapcsán, a szóvivő megfogalmazása szerint az "egyenruhás bűnözés" visszaszorítása érdekében.

A Házszabálytól való eltérés elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők négyötödének igen szavazata szükséges. Ha ez megtörténne, elvileg még hétfőn lefolytatnák a vitát a javaslatról, majd megtarthatnák a zárószavazását is.

A határozathozatalok után kezdi meg a ház a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Tervéről, a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról valamint az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény általános vitáját. Utóbbi a fideszes Ágh Péter és Szijjártó Péter indítványa, lényege, hogy csak a törvény szerinti képviselői alapdíjra lennének jogosultak azok a parlamenti képviselők, akik miniszterelnöki biztosi tisztséget töltenek be. Az alapdíj a mindenkori köztisztviselői illetményalap hatszorosa.

-Független Hírügynökség-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!