Magyarország

2011.05.04. 18:18

Az egészségpénztári tagok egészségesebbek

<p>Az egészségpénztári tagok egészségesebbek. Ez derül ki a Budapesti Corvinus Egyetem az AXA Önkéntes Egészségpénztár felkérésére végzett kutatásából. A szerdán nyilvánosságra hozott felmérés szerint az egészségpénztári tagok gyakrabban járnak orvoshoz és a megfelelő időben váltják ki a gyógyszereiket.</p>

A felmérés 800 egészségpénztári tag Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál nyilvántartott, 2005. és 2009. év közötti egészségügyi kiadásait hasonlítja össze.

A kutatás szerint a pénztártagok az elmúlt öt évben átlagosan kevesebb időt (60 napot) töltöttek táppénzen, mint a másik csoport tagjai (81 nap). Az OEP az egészségpénztári tagokra öt év alatt átlagban mindössze 497 ezer forintot költött, míg a nem egészségpénztári tagokra öt év alatt átlagban 9 százalékkal többet, 542 ezer forintot fordított. A táppénzkiadások nélkül, tehát csak a betegségek kezelésének a költségeit tekintve a nem egészségpénztári tagokra átlagosan csaknem 40 százalékkal több kiadás jutott.

A felmérés arra is felhívja a figyelmet, hogy az egészségpénztári tagok gyakrabban fordulnak orvoshoz a betegségek korai fázisában. Ez azt jelenti, hogy a társadalombiztosításnak kevesebbe kerülnek, mint a nem egészségpénztári tagok, akik már a "költségesebb" betegség fázisában kerülnek a tb látókörébe. Az egészségpénztári tagok egészségtudatos magatartása is kedvezőbb: gyakrabban, átlagosan 18 százalékkal többször vesznek részt emlőrák-szűrésen, mint az egészségpénztári tagsággal nem rendelkezők.

Magyarországon egyébként egyre többen tagjai valamilyen egészségpénztárnak: míg 2002-ben körülbelül 150 ezer fő volt tagja pénztárnak, addig 2010-re már több mint 900 ezren.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!