Magyarország

2011.04.28. 15:27

Már hétfőn dönthet az Országgyűlés a büntető törvénykönyv szigorításáról

<p>A Házszabálytól való eltéréssel kéri tárgyalni a kormány a büntető törvénykönyv módosítását, amit szerdán este nyújtottak be az Országgyűlésnek. A kabinet szándékai szerint a törvényjavaslatról a parlament hétfőn lefolytatná a vitát és még aznap döntés is születne - mondta el a Házbizottság csütörtöki ülése után Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke.</p>

A Házbizottság ülésén a Jobbik azt közölte, hogy nem támogatja a Házszabálytól való eltérést, az LMP pénteken dönt, de a párt képviselője azt jelezte, hogy valószínűleg támogatják az indítványt, az MSZP pedig csütörtökön dönt az ügyben - közölte Altorjai Anita.

A módosítás értelmében három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki mással szemben - nemzeti, etnikai vagy vallási csoporthoz való tartozás miatt - kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, ami alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen. Két évig terjedő szabadságvesztés lehet a büntetés, ha valaki olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló, vagy annak látszatát keltő tevékenységet szervez, ami másokban riadalmat kelt.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán délután jelentette be, hogy a kormány a büntető törvénykönyv szigorítását javasolja az Országgyűlésnek a gyöngyöspatai és a hasonló események kapcsán, a szóvivő megfogalmazása szerint az "egyenruhás bűnözés" visszaszorítása érdekében.

A Házszabálytól való eltérés elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők 4/5-ének igen szavazata szükséges.

Altorjai Anita közölte azt is: a tavaszi és az azt követő rendkívüli parlamenti ülésszakban a kormány 32 törvényjavaslat benyújtását tervezi, ezek egy része már szerepel a tavaszi ülésszakra vonatkozó törvényalkotási programban. A törvényjavaslatok jelentős része a Széll Kálmán Terv miatt esedékes, de júniusban már tárgyalja a Parlament azokat is, amelyek az új alaptörvény miatt váltak szükségessé. Nem minden benyújtott javaslatról születik döntés a tavaszi ülésszakon, egy részüknél a zárószavazás ősszel lesz. A parlament rendkívüli ülésszaka várhatóan július 11-ig tart majd.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!