Magyarország

2011.04.14. 17:27

Kocsis Máté: tényleges plusz munkát végeznek a pénzükért a képviselőkből álló tanácsadó testület tagjai

<p>Az LMP kivételével a józsefvárosi képviselő-testület mindegyik pártjából delegáltak tagokat a Kesztyűgyár Közösségi Házat segítő tanácsadó testületbe, akik a képviselői munkájuk mellett végeznek a juttatásukért tényleges munkát - így reagált a Független Hírügynökségnek a józsefvárosi polgármester csütörtök délután egy internetes blogbejegyzésre.</p>

Kocsis Máté azt mondta: a közgyűlés LMP-s tagja azért nincs a tanácsadó testületben, mert ő tavaly költözött Zalaegerszegről, így szerinte kevésbé ismeri a kerület életét.

A 8ker.blog.hu írt arról, hogy hatfős, a Kesztyűgyár Közösségi Házat segítő tanácsadó testület felállításáról döntött március közepén ellenszavazat nélkül a józsefvárosi önkormányzat. Kormánypárti és ellenzéki képviselők is vannak a tagok között, aki havi több százezer forintot kapnak a tanácsadásért.

A testület már működik, a felállításáról szóló határozat bárki számára hozzáférhető. A polgármester nem tagja a hatfős testületnek, amelynek elnöke Egry Attila Fidesz-KDNP-s alpolgármester. Ő ezért a munkájáért valóban havi bruttó 250 ezer forintot kap, de alpolgármesteri munkáját társadalmi megbízatásban látja el, azért főállású fizetését nem veszi fel, saját költségkerete és korlátlan hivatali mobilja sincs - mondta a polgármester, aki szerint azért delegáltak minden pártból tagokat, hogy a Magdolna-negyed ügye ne legyen politikai vita tárgya. A kerület kiemelt programja ugyanis a közösségi ház és az ahhoz kapcsolódó Magdolna-negyed szociális városrehabilitációs fejlesztése, amelyhez uniós támogatást is kaptak - magyarázta.

Kocsis Máté megerősítette, hogy a testület másik öt tagja havi bruttó 200 ezer forintot kap ezért a munkájukért. Ez számukra napi plusz feladat a képviselői munka mellett, felelősséggel jár, és aki esetleg nem teljesít jól közülük, azt lecserélhetik. Munkaterveket írnak, véleményeznek, beszámolókat készítenek, civil szervezetekkel egyeztetnek, segítik az együttműködést a közösségi ház és más intézmények, valamint a környéken élők között - sorolta a polgármester. Az LMP-s képviselő azért nincs a tanácsadók között, mert ő a képviselő-testület és a bizottságok üléseiről is gyakori hiányzó. Ráadásul tavaly költözött a nyolcadik kerületbe, így kevésbé ismerheti a közösségi ház és az ahhoz kötődő Magdolna Negyed Program jelentőségét, illetve Budapest egyik legnehezebb helyzetű városrészének helyzetét - tette hozzá. A testület fenntartása nem másfél, hanem bruttó 1, 2 millió forintba kerül havonta - mondta még.

A polgármester elmondta azt is: ismeri azt a férfit, aki a 8ker.blog.hu-t írja. Korábban "könnyű pénzű állást" szeretett volna kapni az önkormányzatnál, de nem kapott. Jogi lépéseket nem tervez ellene, mert "már a blog néhány olvasója is kezdi megszokni öncélú, bosszúéhes megnyilvánulásait" - tette hozzá.

Kocsis Máté cáfolta, hogy a képviselő-testület tavalyi megalakulása utáni pártközi egyeztetésen azt mondta volna: irreálisan alacsonynak tartja a képviselői fizetéseket, és megkeresi majd annak módját, hogyan lehetne azokat kiegészíteni. Elmondása szerint arról beszélt, hogy aki dolgozni akar, annak találni fognak munkát, amelyért törvényes díjazást kap. A nyolcadik kerületi önkormányzatnál nincsenek kamuszerződések, és olyan teljesítést nem írnak alá, amely mögött nincs munka. Továbbá több tízmillió forinttal csökkentették a "politika kiadásokat", megszűntek a frakciókeretek, a korlátlan mobilhasználat, az autóflotta, a frakcióirodák, a politikai alkalmazottak és harmadára apadt a szakértői keretek összege is - tette hozzá.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!