Magyarország

2011.04.04. 21:51

Újra társadalmi vitán a hungarikum törvény

<p>Második körben bocsátja társadalmi egyeztetésre a Vidékfejlesztési Minisztérium a hungarikum törvényt. Az első, január 10-én lezárult vita eredményeként 48 szakmai szervezet, magánszemély és állami szerv véleményezte nagyjából 200 oldalban a tervezetet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.</p>

A hungarikum olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, és amelyet a létrehozandó Hungarikum Nemzeti Bizottság (HNB) annak minősít. A javaslatok alapján, kikerült a tervezetből a nemzeti kincs meghatározás, a hungarikum fogalmát pedig a korábbinál jóval részletesebben, míg a nemzeti érték fogalmát általánosabban határozták meg.

A tervek szerint a kereskedelemben megjelenő védett termékek hungarikum tanúsító védjegyet kapnak majd. A cím elérésének első lépéseként a települések tetszésük szerint vehetik számba helyi értékeiket, majd a többszörös rostán átesett termékek, alkotások nemzeti értékké minősítéséről a HNB dönt. Az általuk meghatározott értékek gyűjteményéből áll majd a Hungarikumok Nemzeti Gyűjteménye.

A gyűjteményt egy magyar értéktárnak nevezett adatbázisban fogják nyilvántartani. Az európai uniós vagy nemzetközi oltalom alatt álló nemzeti értékek külön elbírálás nélkül hungarikumoknak minősülnek. Nem minősíthetők hungarikummá cégek és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok.

A tervezet értelmében a Hungarikum Nemzeti Bizottság független szakmai testület. A 13 fős bizottságba tagot delegál az Országgyűlés, a vidékfejlesztési, a gazdaságpolitikai, a kulturális és oktatási, illetve az önkormányzati miniszterek, tovább a Magyar Tudományos Akadémia, a szabadalmi hivatal, valamint a határon túli szervezetek.

- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!