Magyarország

2011.04.28. 18:52

Új betegjogi szervezetet hozna létre a kormány

<p>Hatékonyabbá akarja tenni a betegjogi képviseletet az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, ezért két új szervezetet hozna létre. Ezzel egyidőben a Nemzeti Egészségügyi Tanácsot felszámolnák.</p>

Európai nívójú betegjogi képviselet létrehozását szorgalmazza Szócska Miklós. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint az elmúlt 10 évben rosszul működött a betegek jogi védelme.
Az államtitkár egy csütörtöki konzultáción azt kérte az érintettektől: fogjanak össze és hozzák létre a Nemzeti Betegfórumot, amely a jogalkotó tanácsadó testülete, valamint a civil és egyházi szervezetekkel folytatott konzultáció színtere lehetne. A Betegfórummal párhuzamosan megalakítanák az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központot (OBDK) is, amelynek a betegek és szolgáltatók tájékoztatása, valamint a betegpanaszok fogadása lenne a feladata.

Szócska Miklós bejelentette azt is, hogy hamarosan a kormány elé kerül az az előterjesztés, amely megszüntetné a Nemzeti Egészségügyi Tanácsot (NET).

A betegjogok képviseletét eddig a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány (BEGYKA) látta el, melynek Csehák Judit egykori szocialista egészségügyi miniszter volt a vezetője. A szervezetet még március elején számolta fel a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal.

A Nemzeti Egészségügyi Tanácsot az 1997-es egészségügyi törvényben hozták létre, elsősorban az egészségpolitikai döntések véleményezésére és javaslatára. 2007 májusától Dr. Papp Zoltán a szervezet elnöke.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!