Magyarország

2011.04.28. 19:17

Gyöngyöspata: nem akarták az ország hírnevét rontani, de féltek

<p>Nem akarták az ország hírnevét rontani a gyöngyöspatai romák, amikor a félkatonai szervezetek jelenléte miatt Húsvét előtt elköltöztették asszonyaikat és gyerekeiket. Azonban örülnek, hogy az evakuálást segítséggel sikerült megoldani. Nem akarták, hogy a nők és a gyerekek féljenek és nem akarták, hogy a gyerekek lássák apáik félelmét, ezért akkor nem tudták figyelembe venni és mérlegelni, hogy az egész "utazás" az ország hírnevén ronthat - közölte Ifjabb Farkas János, a Gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.</p>

Kocsis Máté fideszes képviselő csütörtökön arról beszélt, hogy "vizsgálnák a gyöngyöspatai romák múlt heti utaztatásánakkörülményeit", "ki és miért hazudta azt, hogy evakuálás történik", valamint azt, hogy "ki és miért keltett pánikot". Ifjabb FarkasJános erre reagált esti közleményével.

Azt írta: "a gyöngyöspatai romák számára egyértelmű volt, hogy annak ellenére, hogy az elmúlt két hónapban több alkalommal tájékoztattuk mind a döntéshozókat, mind a szélesebb közvéleményt a településen eluralkodó anarchiáról, mégis: a Véderő nevezetű félkatonai szervezet harci kiképzőtábort tervezhetett lakóhelyünktől, családjainktól szinte karnyújtásnyira. Nem tudhattuk, csak remélhettük, hogy a kormány megakadályozza a Véderő harci kiképzőtáborának létrejöttét.

Nem akartuk azt, hogy gyermekeink féljenek. Nem akartuk azt, hogy asszonyaink, testvéreink, nagyszüleink féljenek. Nem akartuk azt sem, hogy ők lássák rajtunk a félelmet. Így utólag örülünk annak is, hogy ha pár napra is, de őket megvédhettük, gyermekeink, asszonyaink kirándulását, elutaztatását, kimenekítését, evakuálását, ha segítséggel is, de megtudtuk oldani. Mindegy minek nevezzük, a mi számunkra a hangsúly nem ezen van, ezért nem tudtuk figyelembe venni és mérlegelni akkor, hogy az egész "utazás" az ország hírnevén ronthat. Nem akartuk, nem állt szándékunkban Magyarország rossz hírnevét kelteni, mert aki ezt teszi, az nekünk, romáknak is árt.

Ezúton köszönjük a magyar kormánynak azt, hogy hatékonyan felléptek a Véderő ellen, és köszönjük azt is, minden roma nevében, hogy a jövőben fellépnek azon szervezetekkel szemben, akik tevékenységükkel a káoszt, a széthúzást és a gyűlölködést szolgálják. Úgy gondoljuk, hogy az elmúlt hetek eseményei láttatják mindenkivel, hogy ezeknek a kalandor szervezeteknek áldozatai lehetnek bármely magyar településen romák és nem romák egyaránt. Áldozata lehet egész Magyarország. Ezt mi nem akarjuk, és nem akarhatja egyetlen felelős magyar állampolgár sem." - zárul Ifjabb Farkas János közleménye.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!