Magyarország

2011.04.12. 18:52

A vegyészek is töltik a fegyvereket - bizonyíték a korengedmény létjogosultságára

<p>Szolidaritásból együtt tüntetnek szombaton a vegyészek a fegyveres testületek tagjaival, katonai alakzatban vonulnak a Hősök terétől a Kossuth térig.</p>

A közös cél a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj, amelynek megtartásáért és a több műszakban dolgozókra való kiterjesztéséért a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) évek óta harcol. Egy tanulmány szerint ugyanis hosszú távon életveszélyes lehet a több műszakban végzett munka.

A VDSZ keddi tájékoztatása szerint szolidaritásukkal a veszélyes körülmények között dolgozó fegyvereseket támogatják. A VDSZ egyébként a közelmúltban tanulmányt juttatott el az országgyűlési képviselőkhöz, hogy bebizonyítsa, milyen komoly egészségügyi károsodást szenvednek a több műszakban dolgozók. Erre egy képviselő sem válaszolt.

A szakértői jelentésből a szakszervezet szerint egyértelműen kiderül, hogy a huzamosabb ideje több műszakban dolgozók szervezetét annyira megviseli az éjjel-nappali munka, hogy az öregségi nyugdíjig való foglalkoztatásuk szó szerint életveszélyes lehet. Feltárták azt is, hogy a "műszakos" nők körében bizonyítottan nagyobb a mellrákosok aránya, mert a betegségtől védő hormon főleg éjjel termelődik. A VDSZ szerint ezek alátámasztják a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjazások létjogosultságát.

Remélték, hogy ezzel rá lehet venni a döntéshozókat szakmai egyeztetésre és elállnak a korkedvezmény megszüntetésének tervétől. Mivel ez nem történt meg, a VDSZ szolidaritásból együtt fog demonstrálni szombaton a fegyveres és rendvédelmi dolgozókkal.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!