Magyarország

2011.04.13. 17:52

A munkaadók a konkrét intézkedéseket várják a munkanélküli rendszer átalakítása után

<p>Ha sokan kikerülnek a munkanélküli ellátás rendszeréből, még nem jelenti azt, hogy állásuk is lesz - ezt mondta a Független Hírügynökségnek az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldalának korábbi elnöke a munkanélküli segélyezés átalakításával kapcsolatban. Zs. Szőke Zoltán szerint várják, hogy a kormány milyen lépéseket tesz, hogy állásokat teremtsen.</p>

Az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének vezetője szerint már korábban lehetett tudni, hogy csökkenni fog a munkanélküli segélyezés időtartama, illetve a pénz összege is. Mindezt annak mentén, hogy a "tétlenség nem vezet jóra". Véleménye szerint ez valóban szép gondolat, ám látni kellene azokat a programokat, amelyek segítségével az emberek a munkanélküli segélyezés rendszeréből kikerülve közmunkához vagy álláshoz tudnak jutni.

Zs. Szőke Zoltán attól tart, hogy az új szabályozás bevezetésének eredményeképp sokan - a három hónap után - nem kapnak majd munkanélküli segélyt, ám a munkaerőpiacra nem tudnak visszalépni. A mai gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy az emberek nemhogy 90 nap, de fél, vagy akár egy év alatt sem találnak maguknak munkát.

A szakszervezeti vezető mindenesetre bízik abban, hogy jövő év elejéig, amikor az új rendszer életbe lép, új munkahelyek teremtődnek és várja, hogy a kormány mit tesz ennek érdekében.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán délután jelentette be, hogy átalakítják a foglalkoztatáspolitikát. Az új szabályozás része lesz, hogy csak 90 napig jár majd a munkanélküli segély, amelynek mértéke is hónapról-hónapra csökkenni fog: az első hónapban bérének 90, a másodikban 80, a harmadikban 70 százalékát kaphatja meg az álláskereső.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!