Magyarország

2011.04.15. 16:10

2006 - 22 ember ítélete lehet semmis

<p>Összesen 22 embert érinthet a semmisségi törvény, vagyis náluk fordulhatott elő, hogy csupán rendőri jelentések alapján ítélték el őket a 2006 őszi ügyekben.</p>

Összesen 31 ember 22 ügyét terjesztette fel perújításra a Fővárosi Főügyészség, de közülük 9 emberről kiderült, hogy ügyükben a rendőri jelentéseken kívül más bizonyítékok is voltak. A 2006-os ügyekkel kapcsolatos összegzését internetes oldalán tette közzé a Legfőbb Ügyészség.

A közzétett iratból kiderül, hogy a Fővárosi Főügyészség által felterjesztett ügyek közül 9 érintett esetében a rendőrségi jelentéseken kívül más bizonyítékokat is figyelembe vettek.

A megvizsgált ügyek közül kettőben azóta már az érintettek is kezdeményeztek perújítási eljárást. Az ügyészség által most átvizsgált ügyek közül egyet találtak, amely perújítási nyomozás alapjául szolgálhatnak. Ebben el is rendelték a perújítási nyomozást.

A vizsgálatban a Legfőbb Ügyészség áttekintette az ORFK által készíttetett jelentést, a Gönczöl-bizottság jelentését, a szintén az ORFK által készíttetett Papp-jelentést, a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának vezetői jelentését, a Civil Jogász Bizottság és az érintett ügyeket vizsgáló parlamenti albizottság jelentését is.

A Legfőbb Ügyészség összegzése szerint a 2006-os ügyekben megkérdőjeleződött az intézkedésekről szóló jelentések hitelessége. A jelentések sokszor "sablonszöveggel" készültek. Abban az időszakban 177 ember előzetes letartóztatását indítványozták a hatóságok, 147 emberét el is rendelték. 128 fellebbezés érkezett be a döntések ellen. Másodfokon már csak 18 ember előzetesét ítélte indokoltnak a bíróság. Később 5 esetről derült ki, hogy még rendőri jelentésben sem állt rendelkezésre olyan bizonyíték, ami alapján bármilyen bűncselekménnyel gyanúsíthatóak lettek volna.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!