Magyarország

2011.03.02. 19:51

Sztrájkhangulat a Hankooknál - Béremelési vita miatt leállhat a termelés

<p>Béremelési vita miatt sztrájkbizottság alakult a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gyárában - jelentette be szerdán a vegyipari szakszervezet (VDSZ). A cégnél több mint 1700 dolgozót érint hátrányosan az új adótörvény, ezért nem százalékokról, hanem konkrét számokról folyik a vita. Az újabb tárgyalási forduló egy hét múlva lesz, sikertelenség esetén már másnap megkezdődhet a munkabeszüntetés.</p>

Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gyárában 1700 dolgozót érint a "lehető leghátrányosabban" az új adótörvény, ezért a bérvita nem százalékokról, hanem konkrét összegekről zajlik - közölte a Független Hírügynökséggel a vegyipari szakszervezet. Az érdekképviselet szerint kicsi az esély a megegyezésre, ezért a szerdai sikertelen egyeztetés után sztrájkbizottság alakult és egyben megkezdődött egy esetleges munkabeszüntetés előkészítése.

A törvény értelmében a munkaadó és a szakszervezet hét napon belül köteles újra tárgyalni, ám ha akkor sem sikerül rendezni a béreket, már akár másnap leállhat a munka. Mivel a dolgozók többsége jelezte a csatlakozását az esetleges sztrájkhoz, ezért a leállás a termelés átmeneti, több napig tartó teljes megbénítását jelentheti - olvasható a közleményben.

A következő tárgyalás jövő szerdán - március 9-én - lesz.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!