Magyarország

2011.03.03. 21:56

Szerkezetátalakítási támogatást igényelhetnek a szőlősgazdák

<p>Május végéig igényelhetnek a szőlősgazdák szerkezetátalakítási támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól.</p>

A kérelmeket a fajtaváltás, az ültetvény áttelepítése vagy az ültetvény támrendszerének kialakítása után lehet benyújtani és az elvégzett tevékenységnek meg kell felelnie a hatályos borvidéki terv előírásainak. A kérelmeket május 31-ig kell postázni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak, ahol azokat a beérkezés sorrendjében bírálják el.

A szőlőültetvény után igényelhető szerkezetátalakítási támogatásra összesen csaknem 4 milliárd forint áll rendelkezésre 2010/2011-es borpiaci évben, ebből a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2,6 milliárd forintot már kifizetett az előző borpiaci évre benyújtott, de a keret kimerülése miatt az idei évre átsorolt kérelmekre. A jelenlegi szabad forrás így 1,3 milliárd forint. Ha a támogatási igény meghaladja ezt az összeget, úgy a kereten felüli jogos igények 2011 novemberében fizethetik ki a következő borpiaci év kerete terhére.

A támogatás a szerkezetátalakítás költségeihez való hozzájárulásból és az átalakítással járó bevételkiesést ellentételező pénzbeli kompenzációból áll. Kizárólag fajtaváltás és ültetvény-áttelepítés esetén hektáronként legfeljebb 500 ezer forint igényelhető. Az igényelhető támogatás maximális mértéke 4 160 000 forint hektáronként, de annak pontos összegét a felhasznált szaporítóanyag mennyisége, típusa, kategóriája, a terület lejtésszöge, az ültetvény sortávolsága, valamint a művelésmód is befolyásolja.

A kérelem benyújtásához szükséges új formanyomtatványok letölthetőek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapjáról, a www.mvh.gov.hu-ról - közölték csütörtökön.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!