Magyarország

2011.03.20. 17:26

Nyugat-nílusi láz: egy halálos volt a tavalyi 19 esetből

<p>Egy halálos áldozata volt tavaly Magyarországon a nyugat-nílusi láznak, amelyben egyébként összesen 19-en betegedtek meg 2010-ben - a többi között ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szakmai hetilapja, az Epinfo legfrissebb számából. Az összegzés szerint ezt az agyhártya-, illetve agyvelőgyulladással járó, szúnyogok által terjesztett betegséget 2-en Görögországban, 17-en itthon kapták el.</p>

Az Epinfo tájékoztatása szerint annyi nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget, mint amennyi tavaly volt, korábban csak egy évben regisztráltak. Máskor csupán évi egy-két, maximum 7 ilyen esetet jegyeztek fel. A tavalyi 19 megbetegedés július vége és december eleje között jelentkezett, a legtöbb esetet augusztus utolsó és szeptember első hetében észlelték. A járványügyi adatok alapján a két görögországi eseten kívül 5 beteg Bács-Kiskun, 2 Jász-Nagykun-Szolnok megyében, 3 a Balaton környékén, 1-1 beteg Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, illetve Tolna megyében, továbbá Budapesten, 1 pedig egy dunai evezőstúrán fertőződött meg. A legtöbb beteg 20-29, illetve 50-59 év közötti volt.

A 19 ferőzött közül 12 volt férfi. Az elhunyt beteg egy krónikus szív- és tüdőbetegségben szenvedő 80 éves férfi volt, akinél csak utólag, az agyszövetmintából mutatták ki a vírust. Az utolsóként, december 6-án felvett fertőzöttnél két napig tartó 39,5 fokos láz, hányás, a megbetegedés harmadik napján az arcon, tenyéren és a talpon megjelenő kiütések, izom-ízületi fájdalom és beszűkült tudatállapot jelentkezett.

Nemcsak emberek, hanem állatok is megfertőződtek ezzel a vírussal. Az OEK adatai alapján 3 ló, egy szajkó, egy hóbagoly és két héja teteméből mutatták ki a nyugat-nílusi lázat.

A nyugat-nílusi láz szúnyogok által terjesztett vírusbetegség, amely ellen speciális gyógymód, illetve oltás egyelőre nincs. A fertőzöttek körülbelül 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, csupán az esetek 1 százalékánál alakul ki agyhártya-, vagy agyvelőgyulladás, amely az idős vagy immunkárosodott betegek esetében halálos kimenetelű is lehet.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!