Magyarország

2011.03.03. 18:55

Műszaki hiba okozhatta a tüzet hajnalban Szegeden

<p>Feltehetően műszaki hiba okozta az éjszakai tüzet a Szegedi Tudományegyetem veszélyeshulladék-égetőjében. Ketten dolgoztak az épületben, amikor a lángok felcsaptak, de senki nem sérült meg.</p>

A tűzoltóknak egy óra alatt sikerült megfékezniük a lángokat, de még így is minden elégett a tavaly felújított épületben. Az oltás közben kisebb fajta riadalmat váltott ki, hogy radioaktív sugárzásra figyelmeztető jelzéssel ellátott tárolóedények találtak az épületben oltás közben. Azonban gyorsan kiderült, hogy az üres tárolóedényeken véletlenül maradtak rajta a figyelmeztető jelzések. Az egyetem vezetősége és a tisztiorvosi szolgálat csütörtök délután tartott közös sajtótájékoztatót.

A gyógykezelésekkor keletkező, veszélyes anyagok megsemmisítésével foglalkozó hulladékégető hajnal háromkor gyulladt ki és csaknem egy órán keresztül lángolt, mire a tűzoltók eloltották. Az oltás közben és után a szakemberek folyamatosan mérték a levegőben veszélyes anyagok koncentrációját, de szennyeződés nem került a levegőbe.

Bár a tűzoltók az oltásnál folyamatosan oxigénmaszkban dolgoztak a veszélyesanyag-égetőben, ettől függetlenül kisebb riadalom alakult ki közöttük, amikor meglátták a biológiai veszélyre figyelmeztető jelzéssel ellátott műanyag tartályokat. Azonnal riasztották a speciális sugáregészségügyi csoportot is. Kiderült, hogy a sugárzó anyagot jelző embléma, tévedésből maradt a tartályokon és nem sugárszennyezett a tartalmuk - mondta Kovács Ferenc városi tisztifőorvos.

Fecskendőket, infúziós eszközöket, vérmintákat, használt kötözőanyagokat, műtétek utáni emberi szerveket és testrészeket is égettek a megsemmisítőben, amikor az épület éjszaka kigyulladt. Körülbelül tíz tonna biológiailag veszélyes hulladék volt ekkor az üzemben. Mindez a klinika üzemszerű működés közben keletkezik és az égetőben semmisítik meg - mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

A veszélyes anyagnak számító biológiai és egészségügyi hulladékok égetésére használt egyetemi üzemet pár éve korszerűsítették több mint 300 millió forintból.A tűz teljesen használhatatlanná tette a létesítményt. A veszélyes anyagok égése miatt az oltásban résztvevő harminc tűzoltót azonnali egészségügyi állapotfelmérésre és kivizsgálásra rendelték be. Először úgy tűnt, hogy mindenkit beoltanak. A tűzoltók felkészültek, hogy tetanusz vagy fertőző májgyulladás elleni szérumot adnak be nekik, de végül az orvosok úgy döntöttek, hogy ezek egyelőre nem szükségesek, elég az állapotfelmérés és a későbbiekben, ha gond lenne, megkapják a szükséges oltásokat - mondta Tátrai János a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Mivel a tűzben megsemmisült a betárolt és már égetett hulladékok nyilvántartása is, egyelőre nem lehet tudni, hogy a tűz miatt milyen veszélyesnek számító anyagok égtek el. Oltás közben és után a szakemberek folyamatosan mérték a levegőben veszélyes anyagok koncentrációját, de szennyeződés a szakemberek szerint nem került a levegőbe.

A tűzet feltehetően műszaki hiba okozta, de a lángok keletkezésének pontos okát a tűzoltóság még vizsgálja.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!