Magyarország

2011.03.04. 19:36

Mikor lesz pánikgomb a Facebook-on?

<p>Pécsi gimnazistákat csoportos öngyilkosságra buzdított a napokban egy azóta már törölt felhívás a Facebook-on. A fiatalokra leselkedő veszélyek miatt tavaly Nagy-Britanniában már szóba került egy úgynevezett pánikgomb bevezetése a közösségi portálon. Magyarországról érdemben nem lehet érdemben beleszólni a Facebook fejlesztésébe - tudta meg a Független Hírügynökség.</p>

A pecsiujsag.hu csütörtökön írt arról, hogy csoportos öngyilkosságra buzdított pécsi gimnazistákat egy azóta már törölt felhívás a Facebook közösségi portálon. A cikk szerint a felhívás nem vezetett tragédiához. A portál olvasói információk alapján azt írta, hogy az egyik gimnáziumban hangosbeszélőn hívták fel a diákok figyelmét a veszélyekre. A rendőrség nem indított nyomozást az ügyben.

Nagy-Britanniában a gyermekek szexuális zaklatása ellen küzdő Ceop nevű szervezet azt szeretné elérni, hogy a Facebook minden oldalára kerüljön egy úgynevezett pánikgomb. Ezzel a felhasználók jelezhetnék, ha pedofília-gyanús tevékenységet észlelnek. Az értesítés rögtön a Ceop központjába futna be, ahol azonnal megtennék a további intézkedéseket, például értesítenék a rendőrséget. A szervezet képviselői ősszel Washingtonban egyeztettek a biztonsági kérdésekről a Facebook vezetőivel, akik azt ígérték, hogy fontolóra veszik az elképzelést. Döntés azonban még nem született a fejlesztésről.

Egy ilyen pánikgomb jó szolgálatot tett volna a pécsi gimnazistákat öngyilkosságra buzdító bejegyzés esetében is. Bár ilyen alkalmazás egyelőre nincs a Facebook-on, a nem odaillő, nem megfelelő tartalmat, bejegyzést most is bárki jelezheti egyetlen gombnyomással a Facebook felé -mondta a Független Hírügynökségnek Kismartoni Zsolt, a Facebook magyarországi partnere, az EMG online üzletág vezetője. Hozzátette: az értesítés ilyen esetben a Facebook amerikai központi irodájába fut be, ahonnan közvetlenül veszik fel a kapcsolatot a "feljelentővel". A szakember úgy tudja: volt már olyan eset, amikor a rendőrség kérte a közösségi portál segítségét a nem megfelelő tartalom miatt.

A pánikgomb hazai bevezetésével kapcsolatban Kismartoni Zsolt elmondta: Magyarországról érdemben nemigen tudnak beleszólni a Facebook fejlesztésébe, mert az EMG Média csupán a közösségi háló kiemelt értékesítési partnereként működik idehaza. A fejlesztéseket a központi, amerikai anyacég végzi, így ott döntenek arról is, hogy mikor, mivel bővítsék a portált.

Az oktatási jogok miniszteri biztosa szerint a közösségi oldalakon folyó kommunikáció egyre inkább hatással van az iskolai életre, és a hivatal számos ezekkel kapcsolatos bejelentést kapott. Aáry-Tamás Lajos csütörtökön a Független Hírügynökségnek elmondta: a pécsi ügyben felvette a kapcsolatot Jóri András adatvédelmi biztossal, és nyílt párbeszédet javasolt. Arra kérte, hogy gyűjtsék össze a közösségi oldalakkal kapcsolatos tapasztalataikat, és gondolják át, miben segíthetnék az iskolákat és a szülőket.

-Független Hírügynökség-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!