Magyarország

2011.03.23. 14:35

Közlekedési balesetet okozott Schmitt Pál 1964-ben - nyilvános az akkori ítélet

<p>Nyilvánosságra hozta szerdán a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) azt a 1964-es bírósági ítéletet, amely szerint felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Schmitt Pált, mert balesetet okozott Budapesten, az Istvánmezei úton.</p>

Túl gyorsan ment az autójával, megcsúszott a síkos és olajfoltos kockakő úton és a szemben haladó sávban összeütközött egy szabályosan haladó taxival. Az állami tulajdonú bérkocsi egyik utasa nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A KEH honlapján (www.keh.hu) az eredeti gépelt szöveg beszkennelt változatát hozták nyilvánosságra mindenféle kommentár nélkül. A hivatal hétfő esti közleményében ígérték meg, hogy az 1964-es közlekedési balesettel kapcsolatban hamarosan nyilvánosságra hoznak egy dokumentumot a "hazugságok tisztázása érdekében".

A dokumentum a Pesti Központi Kerületi Bíróság 1964. július 3-án kelt ítélete. Schmitt Pál "értelmiségi családból származó vádlottat" foglalkozás körében elkövetett, súlyos testi sértést okozó gondatlan veszélyeztetésben és társadalmi tulajdont (a taxit) károsító gondatlan rongálás miatt négy havi szabadságvesztésre ítélték, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztették. Emellett a vádlottal megfizettették az eljárási költséget, 96 forint 40 fillért és - konkrét összeg említése nélkül - az esetleg felmerülő bűnügyi költséget.

Részlet a Pesti Központi Kerületi Bíróság 1964. július 3-i ítéletéből, amelyet Schmitt Pál vádlott ügyében hozott >>>


A baleset 1964. április 14-én késő délután történt a XIV. kerületben. Az akkor egyetemista Schmitt Pál az Istvánmezei úton ment a Dózsa György úton saját kocsijával kb. 25-30 km/órás sebességgel, amikor megcsúszott a jármű a síkos és olajfoltos kockakő úton, hiába fékezett. Nem akart a jobb oldalon parkoló autónak ütközni, ezért elrántotta a kormányt és a szemközti sávban egy szabályosan közlekedő taxinak ütközött, amelyben három nő utazott. Az anyósülésen ülő nő beverte a fejét és a térdét, 8 napon túl gyógyuló sérülései lettek, a taxi is megrongálódott.

Schmitt Pál azzal védekezett, hogy abban az évben márciusban szerezte meg a jogosítványát, aznap először vezetett síkos úton és nem tudta, mennyire is csúszik a keramit. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy Schmitt Pál akkor fiatal volt, kezdő vezető, az egyetemről is jó jellemzést kapott és társadalmi munkát is végzett.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!