Magyarország

2011.03.23. 13:25

Kulcson még nem tudják honnan lesz pénz a partfal stabilizálására

<p>A Fejér megyei Kulcson még nem tudják, honnan lesz pénzük a löszfalomlás megállítására, mert a munka milliárdos nagyságrendű összegbe kerülhet. A településen egyelőre a 600 oldalas geológiai szakvéleményt tanulmányozzák, erről hamarosan tárgyal a képviselő-testület is.</p>

Nehezíti a helyzetet, hogy ha a tennivalókból az egyik nem valósul meg, a másik nem ér semmit - tudta meg a Független Hírügynökség Kulcs polgármesterétől.

A szakvélemény a veszélyes építmények mielőbbi lebontását, a felszíni alatti és feletti vízelvezetést és a községi szennycsatorna kiépítését javasolja egyebek között. Kiderül belőle, hogy a folyamatos lassú talajmozgások miatt újabb, a parttól távolabbi ingatlanok is veszélybe kerülhetnek, a stabilizáláshoz milliárdos nagyságrendű munkákra lenne szükség - írta a Dunaújvárosi Hírlap online.

Arra a kérdésre, hogy csatornázásra, felszíni vízelvezetésre pályáztak-e már, Kiss Csaba polgármester elmondta: a csatornatervek készen vannak, többször pályáztak. A kiírások azonban változnak, egyszer a kétezernél kevesebb, egyszer a kétezernél több lakosú települések pályázhatnak, Kulcs eddig sose volt jogosult pályázni. Tervezik, hogy esetleg Rácalmással társulnak. Felszíni vízelvezetés már történt a településen, de a meglévőnél tízszer, hússzor több kellene.

A polgármester azt mondta: ennél többet csak a szakvélemény áttanulmányozása után hajlandó nyilatkozni.

Kulcson a januári löszfalomlás miatt két utcát kellett kitelepíteni. Két ház összedőlt, 14 életveszélyessé vált, 53 közvetlenül veszélyeztetett. Ha nem történnek meg a szükséges munkák, egy újabb utca 40 háza és további több száz kerülhet veszélybe.

-Független Hírügynökség-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!