Magyarország

2011.03.18. 18:36

Jogvédők a semmisségi törvény megsemmisítését kérik

<p>A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közös beadványban kéri az Alkotmánybíróságtól az úgynevezett semmisségi törvény megsemmisítését. A jogvédő szervezetek szerint a törvény súlyosan sérti a jogállamiságot és a bírói függetlenséget, hiszen deklarálja, hogy 2006. őszén nem volt független és pártatlan az igazságszolgáltatási rendszer.</p>

A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közösen kérik a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról szóló 2011. évi XVI. törvény megsemmisítését az Alkotmánybíróságtól. A jogvédő szervezetek szerint elfogadhatatlan, hogy a törvény azt sugallja, mintha a rendőrök hamisan vádoltak volna minden érintettet az összes olyan esetben, amikor a cselekmény elkövetését az ő vallomásuk támasztotta alá. A törvény azt is sugallja, mintha az ügyészek tévesen emeltek volna vádat, a bíróságon pedig első és másodfokon is téves ítéletek születtek volna. A MHB és a TASZ szerint egy ilyen törvény aláássa az igazságszolgáltatás tisztaságába vetett társadalmi bizalmat, a jogállamot pedig súlyosan veszélyezteti, ha az országgyűlési képviselők politikai okokból felülírják a független igazságszolgáltatás által hozott ítéleteket.

A jogvédők szerint a semmisségi törvény sérti a jogbiztonságot, és felhívják a figyelmet arra, hogy jogállami keretek között a perújításon keresztül továbbra is van lehetőség orvosolni a nem megfelelő bizonyítékok alapján elítélt emberek sérelmeit. A MHB és a TASZ álláspontja szerint a semmisségi törvény a törvényhozó hatalom durva beavatkozása a bíróságok munkájába. Emlékeztetnek arra, hogy az alkotmány szerint a bizonyítékok értékelését kizárólag bíróság végezheti el, a törvényhozó pedig nem szólhat bele a bűnösség vagy ártatlanság megállapításába.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!