Magyarország

2011.03.25. 14:45

JAPÁN ERŐMŰ: Aszódi:: Magyarországon nemcsak hogy nem kell, de veszélyes is jódtablettát szedni

<p>Magyarországon nemcsak hogy nem kell, de veszélyes is jódtablettát szedni a fukushimai atomerőműben történt baleset miatt - mondta Aszódi Attila azon a pénteki előadáson, amelyet a műszaki egyetemen tartott.</p>

Az egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy további nukleáris események várhatóak a fukushimai erőmű telephelyén, azonban ismét megerősítette: ez Magyarországra nézve semmilyen káros következményekkel nem jár. Hangsúlyozta: a sugárzás miatt Japánban már valóban sérültek meg munkások, de emiatt ott sem halt meg senki.

Az atomerőműben egy darus halt meg a földrengés miatt, két munkás eltűnt feltehetően a szökőárban és ketten szívinfarktust kaptak, valamint 11 dolgozó az épület omlása miatt sérült meg - mondta a nukleáris biztonsági szakember. A japánoktól származó információ szerint 17 munkás valóban 100 milliSievert-nél nagyobb sugárdózist kapott, ami ötször nagyobb, mint a magyar dóziskorlát, de ez még nem nagyon veszélyes. Reménykeltő, hogy a környéken eddig 75 ezer embert vizsgáltak át és közülük csak 97-nél találtak viszonylag kicsi szennyezettséget. Hozzátette: persze azt, hogy nem múlt el a veszély, jelzi, pénteken a fukushimai erőműtől 20 kilométernél távolabb de 30 kilométernél nem messzebb élő lakóknak azt tanácsolták, hogy ha tehetik, költözzenek el. Mint ismeretes a 20 kilométeres körzetből már a földrengés után 4 óra alatt kitelepítették a lakosságot.

A magyar atomerőmű biztonsága is ismét felmerült a fukushimai tragédia miatt. Aszódi Attila bemutatott egy olyan geológiai térképet a Kárpát medencéről, amelyen jelezték valamennyi, 446. és 2004. közötti kisebb-nagyobb földrengést. A térkép szerint a legkevésbé érintett terület épp az a helyszín, ahol a paksi atomerőmű áll. A nukleáris biztonsági szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a Duna sem tud ott kiönteni. Hozzátette: természetesen az unióban ennek ellenére élen kell járnia az országnak abban, hogy Pakson elvégezzék az EU stressz-tesztjét, és fontos e téren további kutatás-fejlesztés, valamint képzés.

A fukushimai katasztrófa magyar vonatkozásaival kapcsolatban Aszódi Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy ha Osakában, a tragédiától 740 kilométerre nem mérték a sugárdózis intenzitásának emelkedését, akkor 12 ezer kilométerre végképp nem valószínű. A szakember ezért is tartja feleslegesnek a jódtabletta szedését, ami szerinte még veszélyes is lehet azokra, akik allergiásak rá.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!