Magyarország

2011.02.23. 17:13

Évek óta nem adott le mérleget a Líbiában működő magyar cégek csaknem fele

<p>Nincs nagy, jelölten líbiai tőkével működő cég Magyarországon, annál jelentősebb viszont a magyar érdekeltség az afrikai országban, elsősorban a Nemzetközi Vegyépszer miatt.</p>

A líbiai események a végső döfést jelenthetik a cég számára, amelynek dolgozói a napokban menekültek haza. Összesen 28 jelölten líbiai részvétellel működő magyarországi céget tartalmaz az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisa. A líbiai érdekeltségű magyar vállalkozások közel fele évek óta nem adott le beszámolót, azok között pedig, amelyeknél fellelhető eredménykimutatás és mérleg, nincs egyetlen jelentős cég sem.

A legnagyobbnak egy belvárosi kis vegyesbolt számít, a kft. a legfrissebb, 2009-es beszámolója szerint 258 millió forintos árbevételt ért el és 2 millió forintos veszteséggel zárta az évet. Papíron fele akkora forgalommal, de 5 millió forinttal több veszteséggel végzett a fővárosban több telephellyel rendelkező, élelmiszer-, ital- és dohányáru kereskedelemmel foglalkozó másik cég. A líbiai részvétellel működő magyar cégek többsége bolti vegyes-, kis-, illetve nagykereskedelemből él, de akad néhány vendéglátóhely és pénzváltó, egy gépjármű-kereskedő és egy főprofilként számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenységet megjelelő vállalkozás, amely nem lehet komoly, mivel nem adott le beszámolót.

Azt nem lehet tudni, hogy mekkora lehet összesen a Líbiában befektetett magyar tőke, a tavaly december végén megszűnt befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökség, az ITD Hungary ilyen adattal nem rendelkezik. Az egyetlen közismert líbiai magyar üzlet a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-é. A társaságot nemrég úgy osztották szét öt kisebb cégre, hogy az egyik feltehetőleg éppen e munka elvégzésére alakult. Nem kizárt, hogy a cég számára a végső döfést jelentik az országban zajló események, és ez tovább nehezítheti a Vegyépszer csoport amúgy is ingatagnak tűnő helyzetét. A cég tíz alkalmazottja kint tartózkodott Ez-Zavijában, az afrikai ország harmadik legnagyobb városában, ahol a település teljes közműépítési programjának előkészítésén dolgoztak - értesült a Gazdaság.hu hírügynökség. Információi szerint a munkavállalók a hét elején mindannyian elmenekültek Líbiából és épségben visszatértek Magyarországra.

Bizonytalan időre minden leállhat Líbiában a fejlesztésektől kezdve a számlák kifizetéséig - mondta a Gazdaság.hu-nak Pados László. A térségben évtizedek óta technológiai exporttal foglalkozó TESCO Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: remélhetőleg hamarosan konszolidálódik a helyzet, és akkor Magyarországnak meg kell ragadnia az afrikai országban rejlő lehetőségeket. Komoly bekapcsolódási pontot jelenthet majd az informatika, a szoftveripar, a mezőgazdaság és a környezetvédelem - tette hozzá Pados László.

A TESCO Tanácsadó korábban az UVATERV Zrt. megbízásából több mint 1 millió svájci frank értékű tanácsadói szerződést írt alá a líbiai vasúti hatósággal a tripoli metró megvalósításával kapcsolatban. Több mint 15 éve készített az UVATERV egy tanulmánytervet a témában, amelynek nemrégiben vállaltuk el a felülvizsgálatát és korszerűsítését egy tervezési szerződés keretében - mondta Pados László.
A megvalósítás során kiderült, hogy további pótmunkák elvégzése szükséges, ezt el is végezte az UVATERV, az ezzel kapcsolatos 25 millió forintos díjat azonban még nem fizették ki, csak az eredeti szerződésben meghatározott összeget - mondta a Gazdaság.hu-nak Bretz Gyula. A elnök-vezérigazgató hozzátette: a számla kifizetése és a reménybeli munkáik is csúsznak. Bíztak benne, hogy az UVATERV által tervezett vasútvonalak kapcsán, esetleg a kivitelezésben is kapnak feladatot, és a tervezett bengázi metrótenderen is szívesen indultak volna.

Több évtizede műszaki tevékenységgel és tanácsadással foglalkozik Líbiában az ER-PETRO Kft. is. Legnagyobb, tavaly lezárt projektje keretében digitális alaptérképeket készítettek geológusokkal mintegy 200 ezer négyzetkilométerről a csádi határ környékén. A térképek alapján döntött volna az állam a jövőbeni fejlesztésekről és koncessziók kiadásáról. A Gazdaság.hu megkereste Csontos Pétert, a cég ügyvezető igazgatóját a líbiai események kapcsán, de nem kívánt nyilatkozni.
Az ER-PETRO néhány éve létrehozott egy környezetvédelemmel foglalkozó vállalkozást Líbiában, hogy a klímaváltozás hatásaival, légszennyezés-méréssel foglalkozzon. Líbiában - főleg a tengerparti sávban - erősen szennyezett a levegő, mert itt lakik a lakosság jelentős része, és az ipar is ide koncentrálódott. Tripoliban vannak olyan ipari területek, ahol rosszabb a helyzet, mint az európai nagyvárosokban.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!