Magyarország

2011.02.16. 15:38

Soron kívül tárgyalják Képíró Sándor ügyét

<p>A tárgyalás soron kívüli kitűzését kezdeményezte a most 97 éves Képíró Sándor, a háborús bűntettel vádolt egykori csendőr százados védője. A Fővárosi Bíróság szerdai tájékoztatása szerint az első tárgyalási napot haladéktalanul kitűzik. A védő az ügyfele személyi körülményeire hivatkozva kérte a soronkívüliséget.</p>

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, február elején vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség Képíró Sándor volt csendőr százados ellen háborús bűntett elkövetése miatt. A vádirat szerint a férfi 1942 januárjában egy Újvidéken tartott razzia közben az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civil emberek kivégezésében.

Képíró Sándort a Wiesenthal Központ a tíz legkeresettebb náci háborús bűnös között jegyezte 2010-es jelentésében, mert véleményük szerint legalább 1200 civil meggyilkolásában vett részt Újvidéken, 1942 januárjában. A csendőrtisztet a szervezet 2006 nyarán találta meg Budapesten.

A listán lévő másik magyar, Zentai Károly a hatodik helyen áll. Ő a Wiesenthal Központ szerint 1944-ben részt vett Budapesten zsidók megölésében és üldözésében. A férfit 2004-ben Ausztráliában találták meg. Magyarország kérte kiadatását, de ügyében még nem döntöttek az ausztrál hatóságok. Jelenleg Perth egyik bírósága előtt van utolsó fellebbezése a kiadatása ellen.

Képíró egyébként az után került a lista első helyére, hogy a tavaly még ott szereplő Ivan Demjanjukot levették onnan, miután Németországban bíróság elé állították. A központ egyben dicsérettel illette Németországot és az Egyesült Államokat, a náci háborús bűnösök elleni fellépésük miatt.

Képíró Sándor magánvádas eljárásban rágalmazás miatt feljelentette a Simon Wiesenthal Központ vezetőjét. Efraim Zuroff-ot a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2010 decemberében felmentette a rágalmazás vádja alól.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!