Magyarország

2011.02.28. 19:23

Nincs pénz, ezért bezártak az uniós forrásból létrehozott látásrehabilitációs központok

<p>Hétfőtől elbocsátották a Szempont Alapítvány 31 kiképzett szakemberét, mivel elfogyott az uniós forrásból létrehozott látásrehabilitációs központ működtetésére a pénz.</p>

Az alapítvány elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: 682 millió forintot kapott másfél éve 7 regionális látásrehabilitációs központ, most valamennyit be kell zárni, mert a működtetésért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem írt ki újabb pályázatot. Mányi Miklós közölte azt is: a Szempont Alapítványnál, ahol a Közép-Magyarországi Régióban élő látássérültekkel foglalkoztak, legalább 100 gyengén vagy egyáltalán nem látó képzése maradt félbe.

A hét régiós központból álló látásrehabilitációs hálózatot 2009 szeptemberében hozták létre 682 millió forint uniós támogatásból. A pályázatot nyert civil szervezetek vállalták, hogy 1200 különféle okból, például cukorbetegségben, balesetben, agyvérzésben megvakult beteget készítenek fel új életükre, tanítják meg őket tájékozódni, eligazodni a hétköznapi életben. A programhoz az ELTE-n külön kurzust indítottak, itt képezték ki kifejezetten erre a feladatra a rehabilitációs szakembereket. Mányi Miklós felhívta a figyelmet, hogy most ez a képzés is félbemarad.

A Szempont Alapítvány elnöke elmondta: ők 111 millió forintot kaptak, ebből 310 látássérültnek tudtak segíteni. Mányi Miklós közölte azt is: a terv az volt, hogy újabb uniós forrásból továbbfejlesztik a központokat, hogy az évente megvakuló legalább 4 ezer embernek segíteni tudjanak. Hozzátette: ígéretet kaptak ugyan a minisztériumtól, hogy lesz majd pénz a központok működtetésére, de azután, hogy szélnek eresztették a szakembereket, nagyon nehéz lesz újraindítani az intézményeket.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!