Magyarország

2011.02.17. 07:13

Kinek lesz arányos az új választási rendszer? - Népszabadság

<p>Csak a Fidesz és az MSZP nyújtott be eddig javaslatot a választási rendszer reformjáról, mindkét párt még tavaly májusban.</p>

Az LMP egyelőre dolgozik a saját előterjesztésén - írja a Népszabadság. A Fidesz 198 fős parlamentet képzel el, de ebben a számban nincsenek benne a kedvezményes kisebbségi mandátumok. 90 hely egyéni kerületben, 108 listáról lenne elnyerhető. Újdonság, hogy egyéni körzetekben csak egy fordulót tartanának, ha a választópolgárok több mint fele elmegy szavazni. Az MSZP 198 mandátumot osztana szét kizárólag megyei és országos listák alapján, egyéni körzetek nem lennének. 173 helyet megyei, 23-at országos listáról adnának ki. Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője a lapnak azt mondta, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák önálló választási javaslatukat. Ezzel kapcsolatban annyit árult el, hogy 3 százalékra csökkentenék a bejutási küszöböt, valamint számukra teljesen elfogadhatatlan lenne a határon túliak szavazati joga, amelyről egy ébként a Fidesz és az MSZP tervezetében nem esik szó.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!