Magyarország

2011.02.07. 18:03

Csütörtökön küldi a kormány Brüsszelbe a "médiatörvény elképzelhető módosításának első olvasatát"

<p>Hatfős, minisztériumi jogászokból és médiaszakértőkből álló magyar delegáció tárgyalt a kormány képviseletében hétfőn az Európai Bizottság médiaügyekért felelős szakértőivel.</p>

Az egyeztetésen mindkét részről szövegszerű javaslatokat fogalmaztak meg. Ezeket a magyar delegáció hazahozza és csütörtökön levélben válaszol a bizottságnak - számolt be tárgyalási fordulóról hétfőn délután Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban tartott tájékoztatóján. Az államtitkár által említett csütörtöki válaszlevélről Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiaügyekért felelős biztosának szóvivője, Jonathan Todd azt mondta, az "a médiatörvény elképzelhető módosításának első olvasata" lesz.

Kovács Zoltán hozzátette: az egyeztetésen arról a három pontról volt szó, melyeket az Európai Bizottság médiaügyekért felelős biztosa korábbi levelében kifogásolt. Minden részletre kiterjedő, rendkívül konstruktív tárgyalások zajlottak. Azonban az egyeztetéseknek még csak a kezdetén vannak a szakértők, így végleges eredmények nincsenek. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a delegáció tagjai a kormányt képviselik, a médiahatóság nem részese a tárgyalásoknak. Korábbi kijelentéseinek megfelelően azt is hozzátette, hogy ha szükséges, lesz lehetőség törvénymódosításra.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiaügyekért felelős biztosának szóvivője, Jonathan Todd a mai szakértői megbeszélésről elmondta: abban állapodtak meg, hogy a magyar hatóságok csütörtökön elküldik Brüsszelbe "a médiatörvény elképzelhető módosításának első olvasatát", amelyet aztán a bizottság alaposan áttanulmányoz.

Jonathan Todd a hétfői megbeszélésről előzetesen azt mondta, hogy azon három fő téma lesz. Az egyik téma, hogy előírhatják-e a kiegyensúlyozott tájékoztatást az audiovizuális szolgáltatóknak, "köztük például a videóbloggereknek". A második, hogy a magyar médiatörvény előírásai a más uniós tagállamokban bejegyzett médiacégekre is vonatkoznak - ami Neelie Kroes szóvivője szerint jelenlegi formájában sérti az unió audiovizuális irányelveit, azok ugyanis úgy szólnak, hogy a médiaszolgáltatók csak a származási ország szabályozásának vannak alárendelve. A megbeszélések harmadik fő témája pedig a kötelező regisztráció, amelyet a bizottság szerint aránytalanul széles körnek írnak elő. A bizottság reméli, hogy a magyar médiatörvény módosítási folyamata "inkább heteken, mint hónapokon belül lezárulhat".
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!