Magyarország

2011.02.21. 17:28

Az MSZP lemondásra szólította fel Járai Zsigmondot

<p>Az MSZP felszólította Járai Zsigmondot, hogy mondjon le a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának éléről, mert az súlyosan összeférhetetlen azzal, hogy pénteken kinevezték a Költségvetési Tanács tagjává.</p>

A szocialisták szerint Járai Zsigmond kinevezése a Költségvetési Tanács tagjává hitelteleníti a testület egyébként is kétséges függetlenségét. A parlament úgy fogadta el a Költségvetési Tanácsról szóló törvényt, hogy annak három tagja van: a Nemzeti Bank elnöke, az Állami Számvevőszék elnöke és most az államfő kinevezése alapján Járai Zsigmond, aki egyben a jegybank felügyelőbizottságának az elnöke. Az MSZP felszólítja Járai Zsigmondot, hogy mondjon le a felügyelőbizottsági elnöki tisztéről, mert a párt véleménye szerint a két feladat súlyosan összeférhetetlen. Egyrészt a Költségvetési Tanács függetlensége miatt, másrészt azért a feladatért, amit a Nemzeti Bank felügyelőbizottsági elnökeként a tulajdonosi érdekek képviseletében kell betöltenie - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Józsa István, az MSZP országgyűlési képviselője.

A szocialista politikus hozzátette: lelepleződött az a politika, amit a Fidesz a Költségvetési Tanács hatáskörének - úgymond - emelése jegyében akar bemutatni, hiszen ez valójában csak a kormány érdekeit kívánja érvényesíteni a Költségvetési Tanácsban és a Nemzeti Banknál is. Az MSZP ezért felszólítja Járai Zsigmondot, hogy a két tisztség valamelyikéről mondjon le.

Járai Zsigmondot az Országgyűlés novemberben választotta meg a jegybank felügyelőbizottságának elnökévé, múlt pénteken pedig Schmitt Pál köztársasági elnök nevezte ki a Költségvetési Tanács tagjává. A parlament decemberi döntése értelmében a Költségvetési Tanács tagja a Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék elnöke mellett egy közgazdász, akit az államfő nevez ki.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!