Magyarország

2011.02.21. 20:28

23 éves korig adná a Jobbik az iskoláztatási támogatást

<p>Egységesen 23 évre emelné az iskoláztatási támogatás korhatárát a Jobbik. Az ellenzéki párt hétfőn benyújtott törvénymódosító javaslata szerint ugyanis sok diák azért nem tud továbbtanulni, mert jelenleg csak 20 éves korig jár a támogatás, utána pedig már sem ő, sem családja tudja finanszírozni tanulmányait. A törvény szerint jelenleg csak a sajátos nevelési igényű gyermek kaphat 23 éves koráig iskoláztatási támogatást.</p>

A jelenleg hatályban lévő családtámogatási törvényben a nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás, azaz a családi pótlék egészséges gyermek esetén csupán 20 éves korig jár. Ez, az ellenzéki párt szerint sok esetben azt eredményezi, hogy még a középfokú tanulmányok befejezése előtt megszűnik a támogatás, felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulók családját pedig egyáltalán nem segíti. A Jobbik emlékeztet, hogy a gyermekek után járó adókedvezmény igénybevételére is azok jogosultak, akik családi pótlékra. Tehát egy nappali tagozaton tanuló, 20 évét betöltött gyermek után már semmilyen családtámogatás nem jár. Ez a párt szerint megnehezíti a továbbtanulni vágyó gyermekek és szüleik helyzetét, és sok diák elesik a továbbtanulás lehetőségétől szülei anyagi helyzete miatt.

A Jobbik ezért azt javasolja, hogy a korhatárt emeljék egységesen a tanulmányokat folytató gyerek 23. életévéig.

A törvény szerint jelenleg csak a sajátos nevelési igényű gyermek kaphat 23 éves koráig iskoláztatási támogatást.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!