Magyarország

2011.01.04. 13:11

Répássy Róbert: csak azok kritizálják a médiatörvényt, akik ismerik annak pontos szövegét

<p>A kormány arra kér minden érdeklődőt, hogy az új magyar médiatörvénnyel kapcsolatban akkor fogalmazzanak meg kritikát, ha ismerik a jogszabály pontos magyar vagy angol szövegét.</p>

Erről az igazságügyért felelős államtitkár beszélt kedden az után, hogy fogadta az Amnesty International küldöttségét a minisztériumban, Budapesten. Répássy Róbert egy kérdésre azt válaszolta: tudomása szerint 1-2 nap múlva elkészül a médiatörvény angol szakfordítása, amelyet elküldenek Neelie Kroes-nak, az Európai Bizottság egyik alelnökének, és az interneten is nyilvánosságra hozzák.

A magyar kormány eddig egyetlen uniós szervtől sem kapott konkrét kritikát azzal a kapcsolatban, hogy az új magyar médiatörvény esetleg valamelyik uniós alapjogba ütközne - mondta az államtitkár. Répássy Róbert emlékeztetett: az itthon elfogadott törvényeket kötelességük összevetni az uniós szabályozással, alapelvekkel. A megfelelő uniós intézmények is vizsgálhatnak szükség esetén egy-egy jogszabályt, és ha annak valamelyik pontja alapjogokkal ütközik, akkor korrigálni kell azt.

Répássy Róbert úgy látja: nem voltak pontosak azok a kritikát, amelyeket eddig megfogalmaztak a médiatörvénnyel kapcsolatban. Ha ugyanakkor tény- és tárgyszerű kritikát kapnak, azt ígérete szerint minden esetben meg fogják vizsgálni - tette hozzá.

Az Európai Bizottság sajtószabadságért is felelős alelnöke, Neelie Kroes karácsony előtt küldött levelet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek a médiatörvény ügyében. Ebben azt kérte: küldjék el neki a jogszabály teljes szövegét, hogy pontosan el tudja dönteni, összhangban van-e az a sajtószabadságra vonatkozó uniós szabályokkal.

Répássy Róbertkedden újságíróknak azt mondta: tudomása szerint már pontosítják a médiatörvény angol nyelvű szakfordítását, és 1-2 nap múlva elkészül. Nemcsak Neelie Kroesnak küldik el, hanem az interneten is nyilvánosságra hozzák az angol szöveget. Bízik abban, hogy a jövőben a szöveg pontos ismerete alapján fogalmaznak meg kritikát az új médiatörvénnyel kapcsolatban - mondta az államtitkár.

Répássy Róbert és az Amnesty International képviselőinek keddi megbeszélésén nem esett szó az új médiatörvényről, a tárgyalás utáni sajtótájékoztatón mondta el álláspontjukat újságírói kérdésre a szervezet Európai Intézetek Irodájának igazgatója. Nicolas J. Berger szerint bizonyos mértékig aggasztja őket a jogszabály, tartanak attól, hogy az a szólás szabadságát bizonyos korlátok közé szoríthatja. Először azonban szeretnék látni a törvény hatásait a véleményalkotáshoz - tette hozzá.

Az igazgató elmondta: egyik problémájuk az, hogy szerintük nem teljesen tiszták a büntetés alapjául megszabott kritériumok, azok túl tágan értelmezhetőek, és ez visszaélésre adhat lehetőséget. A Médiatanács összetétele is aggályos, mert a testület politikai kinevezettekből áll - fogalmazott.

Az igazságügyi államtitkár erre úgy reagált, hogy a médiatörvényben számos olyan érték van, amelyeket az Amnesty International képvisel. Tartalmazza például a gyűlöletbeszéd tilalmát.
- Független HÍrügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!