Magyarország

2010.12.06. 14:43

Nyílt levélben bírálják a Fideszt a Költségvetési Tanács miatt

<p>Függetlennek kell maradnia a magyar Költségvetési Tanácsnak - ezt a címet viseli az a nyílt levél, amely hétfőn jelent meg a Financial Times című brit üzleti lapban.</p>

A dokumentumot három neves pénzügyi személyiség jegyzi: Lars Camfors, a svéd pénzügypolitikai tanács elnöke, Robert Chote, a brit költségvetési felelősség hivatalának elnöke és Coen Teulings, a holland központi tervező iroda igazgatója.  Az írás szerint, ha "kivégzik" a tanácsot, mert az elvégezte a feladatát, tovább veszélyeztetik Magyarország pénzügypolitikájának hitelességét.

Az aláírók szerint a kormányon lévő Fidesz a testület költségvetésének megkurtításával gyakorlatilag megszüntetné a szervezetet. "Ez pedig szembe megy a nemzetközi trendekkel, amelyek éppen erősítenék a fiskális felügyeletet." Úgy tűnik, a Fidesz eltökélt abban, hogy egy sokkal "fogatlanabb" testülettel" váltsa fel a jelenlegi tanácsot - olvasható a nyílt levélben. Az aláírók "erőteljesen" arra sürgetik a kormánypártot, hogy "gondolják át ismét" döntésüket.

A nyílt levél szerint a "magyarországi történések" is azt mutatják, hogy szükség van egy független pénzügyi felügyeletre. "A kormányoknak könnyű ezt az elvet hangoztatniuk. Sokkal nehezebb mellé állni, ha bírálatot fogalmaz meg" a testület. Az aláírók emlékeztetnek arra, hogy a kritikát követően a venezuelai elnök, Hugo Chávez megszüntette a tanácsot. A svéd pénzügyminiszter pedig támogatásmegvonással fenyegette meg a stockholmi testületet. A dokumentum szerint azokban az országokban, ahol már régebb óta működnek a pénzügypolitikát felügyelő testületek, ott ezek a szervezetek olyan elismertségre tettek szert, amely megvédi őket a megszüntetéstől. Mint írják: a politikusoknak meg kell tanulniuk együtt élni ezekkel a testületekkel.

A nyílt levél elsimerően szólt a magyar költségvetési tanács munkájáról, a tanács az írás szerint tevékenységével nemzetközi megbecsülést vívott ki.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!