Magyarország

2010.12.28. 19:57

Médiatörvény - Tiltakozások szilveszterkor?

<p>Kiáltványt fogalmazott meg és ultimátumot tette közzé a médiatörvény ellen tiltakozók egy csoportja. A legnagyobb internetes közösségi portálon indult szerveződésnek várhatóan hamarosan saját internetes oldala lesz.</p>

Azt kérik a kormánytól, hogy helyeztesse hatályon kívül az országgyűléssel a december 21-én elfogadott és szerintük alkotmányos alapjogokat sértő médiatörvényt. Az ultimátum megszövegezői szerint, ha ez nem történik meg, akkor a törvény hatályba lépése előtt polgári engedetlenségi akciót indítanak.

A Facebook közösségi portálon szerveződött csoportok összességében jelenleg körülbelül 50 ezer tagot számlálnak. Babarczy Eszter filozófus, művészettörténész, a tiltakozók egyike a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a csoportnak nincs külön vezetője, szóvivője. A tagok olyan emberek, akik szerint állampolgári jogok és az emberi méltóság és a tájékoztatás sokszínűsége sérül a médiatörvény hatályba lépésével. Várják minden ember támogatását - legyen bármilyen pártszimpátiája - akik egyetértenek kiáltványukkal.

Az ultimátum és a polgári engedetlenség kapcsán Babarczy Eszter azt mondta, hogy pontosat ezekről nem lehet tudni, de vannak olyan csoportok, akik készülnek tiltakozásra. Tiltakozásra már volt példa, ilyen a rádiós Mong Attila esete, aki egy perc hallgatással tiltakozott a közrádió egyik műsorában a médiatörvény ellen. A tiltakozás a határidő lejárta után be nem jelentett tüntetés, vagy más formában is jelentkezhet, várják a média dolgozóinak csatlakozását a megfelelő internetes fórumokon.

A tiltakozók által megfogalmazott, 12 pontból álló lista a következő:

Mit kíván a magyar nemzet? (2011-ben)

1. A véleménynyilvánítás szabadságának biztosítását
2. A szakmai szervezetek bevonását a médiaszabályozás folyamatába
3. Egy politikailag független médiatanács megválasztását
4. A médiahatóság elnökének legfeljebb négy évre történő kinevezését
5. A szakma által delegált ellenőrző hatóság (Felügyelő Bizottság) és szakmai képviselet biztosítását
6. A kilátásba helyezett bírságok ésszerűsítését
7. A Médiatanács által hozott döntések felülvizsgálati és fellebbezési lehetőségét a bíróságon
8. A megelőző végrehajthatóság eltörlését,
9. Az írott és elektronikus sajtó kivonását a törvény hatálya alól; a lineáris elektronikus média függetlenségét
10. Az online, az írott és az audiovizuális sajtó, valamint a földi és online-terjesztésű műsorsugárzás megkülönböztetését,
11. A különböző közszolgálati hírszerkesztőségek függetlenségét.
12. A nemzeti hírügynökség (MTI) mint kizárólagos hírgyár léte veszélyezteti a különböző közszolgálati médiatípusok közötti különbségeket, a szerkesztői szabadságot és vele az objektív tájékozódáshoz való jogot. Ez a helyzetet haladéktalanul orvosolni kell!

"Ennek alapján kérjük, hogy az Országgyűlés vonja vissza a 2010. december 21-én elfogadott médiatörvényt, valamint helyezze hatályon kívül a hozzá kapcsolódó 2010. évi CLXIII. tv. 2. § VIII/B Fejezetét, és a kormány kezdeményezze egy új törvény létrejöttét a fenti szempontok mindegyikének figyelembevételével.

Követeléseinket a törvények hatálybalépése előtt kérjük teljesíteni.

Amennyiben a fenti követeléseink nem teljesülnek, véleményünknek további akciók által kívánunk hangot adni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!