Magyarország

2010.12.08. 17:52

Kivonultak a szocialisták az Emberi jogi bizottság üléséről

<p>Kivonultak az Országgyűlés Emberi jogi bizottság szerdai üléséről a szocialisták, "mert nem kívántak asszisztálni a Fidesz és Jobbik politikai násztáncához" a Gaudi-Nagy Tamás által készített albizottsági jelentés elfogadása kapcsán - írja esti közleményében Lendvai Ildikó, a bizottság MSZP-s tagja.</p>

Lendvai szerint a most elfogadott dokumentum azt állapítja meg, hogy 2002 és 2010 között "a hatalom képviselői az alapvető politikai szabadságjogok gyakorlását korlátozták", "a törvények uralmának jogállami alapelvét" megsértették. A jelentés azonban olyan eseteket sorol fel, amelyek Lendvai szerint éppen a jogállam működését igazolják. Ugyanis ha a rendőrség nem járult hozzá egy tüntetés megrendezéséhez vagy annak helyszínéhez, olykor a bíróság ezt a döntését megváltoztatta, amit mindenki tudomásul vett. A bíróság esetenként felmentett egy-egy előállítottat, vagy például az Alkotmánybíróság megsemmisített egy jogszabályt, majd a kormánytöbbség ezt tiszteletben tartva új szabályt alkotott.

"Az MSZP természetesen elítél minden rendőri túlkapást és valódi jogsértést, de nem partner abban, hogy éppen az Emberi jogi bizottság jogvédelem ürügyén a jogállam további lebontásához, a jogrend önkényes értelmezéséhez járuljon hozzá" - zárul Lendvai Ildikó közleménye.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!