Magyarország

2010.11.20. 18:55

Évente 8 ezren halnak bele itthon a tüdőrákba - RTL Híradó

<p>Százból huszonöt tüdőrákos beteg életét meg lehetne menteni, ha időben felismernék náluk a betegséget - hangzott el az RTL Híradóban szombaton.</p>

A szakemberek szerint a betegek negyede túl későn kerül orvoshoz. A tüdőrákba Magyarországon halnak bele a legtöbben a világon, évente körülbelül 8 ezren. A betegségért 80-90 százalékban a dohányzás okolható, azt orvosok azt mondják: csak a káros szenvedély visszaszorításával csökkenthető a halálozás mértéke.


Évente 10 ezer új tüdőrákos esetet regisztrálnak Magyarországon. A betegek a tüdőszűrésen sokszor már az előrehaladott kórral szembesülnek. A szakemberek szerint ha 40 év felett mindenki évente elmenne a vizsgálatra, vagy a panaszaival rögtön orvoshoz fordulna, kevesebb áldozat lenne. A betegség egyre jobban gyógyítható már ugyanis.

Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint a tüdőrákban elhunytak körülbelül 25 százaléka megmenthető lenne, és sokan egyáltalán nem betegednének meg, ha nem dohányoznának. A tüdőrákosok 80-90 százaléka a dohányosok közül kerül ki. Ha tíz százalékkal csökkenne a cigarettázók száma, kevesebb lenne a tüdőrákban elhunytak száma is - állítja Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!