Magyarország

2010.11.27. 12:39

Tízórai- és ebédtippek szülőknek: mit egyen a gyerek az óvodában és az iskolában?

<p>Milyen tízórai kerüljön az iskolatáskába? Sokszor az anyukák számára igazi kihívást jelent kitalálni olyan egészséges ételeket, amelyeket a gyerek szívesen fogyaszt el az iskolában vagy az óvdában.</p>

Számos iskola és napközi biztosít a gyerekekszámára meleg ételt ebédidőben, azonban a tízórait és az uzsonnát érdemes a szülőnek elkészítenie.

Mivel a zsiradékban, sóban és szénhidrátokban gazdag táplálkozás csökkenti a figyelmet és koncentrációképességet, érdemes odafigyelned, hogy gyermeked mit eszik az iskolában vagy az óvodában.

Ha a gyerek ilyen ételeket fogyaszt, a nap végére kimondottan fáradt lesz. Ugyanakkor a zsiradékban és sóban gazdag táplálkozás megalapozza a felnőttkorban megjelenő szív- és a vérnyomásos problémákat, és nem utolsósorban az elhízást.

Mitől egészséges egy tízórai vagy uzsonna?

Egy felmérés szerint a gyerekek 45%-a azt mondja, hogy jobban szereti az szülőkáltal készített otthonról hozott uzsonnát vagy ebédcsomagot, mint az iskolai menzán való étkezést. Ha a te gyermeked is így érez, a legjobb választás, ha otthonról visz uzsonnát az iskolába, napközibe. Sok gyerek éhes marad csupán azért, mert nem szereti az iskolai menzát. Egy egészséges ebéd javítja figyelmét, viselkedését, illetve megkönnyíti a délelőtti/délutáni tanulást számára.

Az ebédnek a gyerek tápanyag-szükségletének 1/3-át  kellene biztosítania. Egy egészséges ebédnek tartalmaznia kell a következőket:

- fehérjeforrás, ami fenntartja a gyerek figyelmét 
- szénhidrát, ami fokozatosan szabadítja fel az energiát 
- kalcium, az egészséges csontozat, fogazat és növekedés érdekében 
-
gyümölcs és zöldség, amely biztosítja a nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat.

Fehérje

Fontos, hogy a tízórai szendvics sok fehérjét tartalmazzon, mint például csirkehúst, tojást, sonkát, tonhalat vagy túrót. Fehérjében gazdag salátás is lehet készíteni: csirkesalátát és tésztasalátát tonhallal.

Szénhidrátok

Az egészséges szénhidrátok, amelyeket például a teljes kiörlésű gabonákból készült liszt tartalmaz, felszabadítják a kalóriákat, és segítenek az energia és a magas koncentrációképesség fenntartásában. Ezzel szemben a finomított lisztekből készült ételek, mint a fehér kenyér és tésztafélék, valamint a banán vagy a rizs, csupán rövid időre biztosítják a magas energiaszintet. Optimális és kiegyensúlyozott megoldás, ha a szendvicset azért néha helyettesíted rizses salátával vagy a tésztafélékkel is.

Kalcium

Az 5 éven aluli gyereknek nem ajánlatos zsiradékra alapozott ételekkel táplálkozni. Mivel azonban sok kalciumra van szükségük az egészséges növekedéshez, a zsírszegény tejből készített tejtermékek helyett helyett válaszd a krémes görög joghurtot számára. A kalcium hiánya idősebb korban csontritkuláshoz vezet, melynek kialakulásában több tényező játszik szerepet. Éppen ezért nem szabad mellőzni a tejtermékek rendszeres fogyasztását a kicsi étrendjéből. Kitűnő kalciumforrás a sajt, a joghurt, a friss túró és a joghurtos italok is.

Gyümölcs és zöldség

Egészségügyi szakértők azt ajánlják, hogy a napi táplálkozás legalább 5 adag gyümölcsöt és zöldséget tartalmazzon. Az egészben hagyott gyümölcs nem ínycsiklandozó a kicsik számára, próbáld inkább feldarabolni és nyársra húzni. Kínálhatod gyermekedet aszalt gyümölcsökkel is, a sárgabarack például gazdag vitaminokban és ásványi sókban.

Mit ne tartalmazzon a gyerek ebédcsomagja?

Rengeteg olyan élelmiszer létezik amit „egészségesnek” és „ajánlatosnak” neveznek, de ez mégsem teljesen igaz minden esetben. Mit kell elkerülni?

Gabonaszelet: Sok gabonaszelet több, mint 40% cukrot és több, mint 30% zsiradékot tartalmaz. A reggelire, tejjel fogyasztott gabonapehely cukortartalma oldódik a tej által, de a gabonaszelet a foghoz ragad és ezáltal fogszuvasodást okoz a gyereknek.

A különböző ízesítésű joghurtok: több összetevőből állnak, amelyeket te magad is összekeverhetsz. Mivel egyes joghurtok több, mint 5 kanál cukrot tartalmaznak dobozonként, egészségesebb, ha egy pohár natúr joghurtba te magad keversz pár szem friss gyümölcsöt.

Jóízű snack: a túrórudi és társai, valamit a sós ropogtatni valók általában túlkezeltek és nagy mennyiségű telített zsiradékot és sót tartalmaznak. Egy ilyen adag akár a gyerek napi sószükségletét is tartalmazhatja.

A „valódi gyümölcsöt” tartalmazó  termékek: ha azt mondják egy termékről hogy „valódi gyümölcsöt” tartalmaz, ezt általában már egészségesnek tekintik. Ha viszont elolvasod a csomagolópapírt, észreveheted, hogy a valódi gyümölcs mellett több mint 50% cukrot is tartalmaz. Annak ellenére, hogy a gyártók elcsábítanak vele, a fogorvosok ellenzi.

Gyümölcslevek: A tiszta gyümölcslé 100% gyümölcslevet jelent és nem 6%-ot, mint ahogy többnyire a dobozos üdítők esetében történik. A "gyümölcslevek” java nem más mint víz és cukor, amihez hozzáadnak valamilyen ízesítést; igazából sokkal több vizet és cukrot tartalmaznak, mint gyümölcsöt. Ugyanakkor az összetevők mesterséges aromákat, édesítőket és színezékeket is tartalmaznak.

További hasonló témájú cikkeket a www.csaladivilag.huoldalon találhatsz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!