Magyarország

2010.11.08. 19:40

Plázastop és narancsadó - az LMP tervei a kis- és középvállalkozások megmentésére

<p>A bevásárlóközpontok terjeszkedésének megakadályozására törvényi szabályozást sürget a Lehet más a Politika (LMP). Az ellenzéki párt "plázastopot" vezetne be és a "narancsadóval" megadóztatná a távolsági élelmiszerkereskedelmet.</p>

A hazai beszállítók kiszolgáltatottságát csökkentené, szűkítené az úgynevezett "polcpénzt" és a helyi termelőket segítené piachoz a párt ezekkel az intézkedésekkel.

Az LMP hétfői közleménye szerint azonnali és hathatós piacszabályozásra van szükség azért, hogy ne a hazai kis- és középvállalkozások és a helyi termelők legyenek a válságadók vesztesei. A párt törvényi szabályozást sürget a bevásárlóközpontok terjedésének megakadályozására. Ezt jelentené a "plázastop", a narancsadó pedig a világ más tájairól érkező élelmiszerek kereskedelmének megadóztatását.

Az LMP szerint ugyanis a kormány által elhatározott válságadó nem piacszabályozási eszköz. Nem fékezi meg a bevásárlóközpontok terjeszkedését, nem gátolja meg a helyi piacok sorvadását. Nem akadályozza meg a polcpénz szedést, és nem tesz több helyi terméket a polcokra. Nem fékezi a hazai beszállítók kiszolgáltatottságát a multinacionális kereskedelmi láncokkal szemben - közölte az ellenéki párt.

A jelenlegi piacszabályozásban az LMP szerint nagyon sok a kiskapu, és olyan alacsonyak a büntetések, hogy a nagy kereskedelmi láncok könnyedén kifizetik a büntetést és közben tovább folytatják a beszállítók "sanyargatását". A párt szerint az MSZP-nek a magyar termékek polcra kerülését szabályozó etikai kódexe eleve halálra ítélt volt. A Jobbik pedig - az LMP közleményének megfogalmazása szerint - "vidékfejlesztési kérdésekben csupán a falusi kocsmákért aggódik."

A hazai termelők és beszállítók érdekében szigorú versenyszabályokra van szükség, nem pedig különböző etikai kódexekre. Szükség van arra is, hogy a szabályokat betartassák és az azokat megszegő kereskedelmi láncok ne bújhassanak ki a büntetések alól. A magyar beszállítók védelmére az LMP javaslatokat nyújt be a parlamentnek.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!