Magyarország

2010.11.02. 18:15

Módosult a hagyatéki törvény

<p>Az Országgyűlés elfogadta kedden a hagyatéki eljárásról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében egyszerűsödik a hagyatéki eljárás.</p>

A módosításra azért volt szükség, mert a jogszabály illeszkedett az új Polgári törvénykönyvhöz, amelynek hatályba lépését azonban az Alkotmánybíróság megakadályozta. A kormány így a hagyatéki eljárásról szóló törvény módosítása mellett döntött.

Újdonság, hogy nemcsak akkor kötelező a hagyatéki leltár felvétele, ha a hagyatékban belföldi cégjegyzékbe bejegyzett gazdasági társaságban, illetve szövetkezetben fennálló részesedés van, hanem akkor is, ha a bejelentett hagyatéki tartozások várhatóan meghaladják a hagyatékba tartozni látszó vagyon értékét.

További újítás, hogy a települési jegyző illetve a közjegyző ügygondnokot rendelhet ki, ha a hagyatékban társasági vagy szövetkezeti üzletrész van. Mindketten csak akkor rendelhetnek ki ügygondnokot, ha ezt a cég (szövetkezet), vagy pedig annak a működésében érintett személy kéri. Fontos, hogy az ügygondnok nem járulhat hozzá a cégvagyon csökkenéséhez csak akkor, ha azzal a céget, illetve az örökösöket nyilvánvaló károsodástól óvja meg.

Új szabály az is, hogy aki termőföldet, állatokat illetve a gazdálkodáshoz szükséges eszközöket örököl, felajánlhatja azokat az államnak, amely ezt ilyen esetekben automatikusan elfogadja.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!