Magyarország

2010.11.15. 18:05

KÖLTSÉGVETÉS 2011 - Matolcsy: Ez egy új konszolidációs korszak nyitánya

<p>A jövő évi költségvetés egy új, hosszú konszolidációs korszak nyitánya - mondta a 2011-es büdzsé általános vitájának vezérszónoki felszólalásában a nemzetgazdasági miniszter.</p>

Matolcsy György szerint számos sikeres külföldi példa is azt mutatja, hogy lehet egyszerre gyors gazdasági növekedés, alacsony adószint és magas foglalkoztatottság. A szakminiszter ugyanakkor felhívta a figyelmet a büdzsé szerkezeti gyengeségeire, így egyebek mellett a magas államadósságra és a társadalombiztosítási rendszerek hiányára.

Magyarországnak egy éve van a pénzügyi konszolidációra és a megújulásra - mondta a jövő évi költségvetés általános vitájának vezérszónoki felszólalásában Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a büdzsé tervezésekor a kormány nem számolt a külső feltétetek romlásával. A kabinet 3 százalék alatti államháztartási hiányt, 3,5 százalékos inflációt és 3 százalék feletti gazdasági növekedést tervez 2011-re. Az államadósság csökkentése enyhíti a kamatszolgálat jelenleg évi 1000 milliárd forint feletti mértékét is - hangsúlyozta a szakminiszter. A kormányzat szigorú költségvetési politikát kíván folytatni jövőre is - tette hozzá Matolcsy György.

A szerkezeti reformok folytatásának köszönhetően Magyarországon jövőre tovább csökken a költségvetés hiánya - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György emlékeztetett rá, hogy az EU tagállamai közül ez csak Svédországnak sikerült. A 3 százalék alatti deficit az uniós tagállamok 5. legalacsonyabb hiányát jelenti - tette hozzá. A költségvetésnek ugyanakkor nagy szerkezeti gyengeségei is vannak - mondta a tárcavezető. Matolcsy György ide sorolta az évi 1000 milliárd forint feletti adósságszolgálatot és a 1600 milliárd forintnyi társadalombiztosítási deficitet. Ezek a tételek a hazai GDP 10 százalékának megfelelő hiányt jelentenek.

A miniszter a konszolidáció öt legfőbb feladata közé sorolta az egymillió új munkahely mihamarabbi, de legfeljebb 10 éven belüli létrehozását, a 25 százalék körüli beruházási rátát, az állami bürokrácia negyedével történő csökkentését, a tartósan 3 százalék feletti gazdasági növekedést és a társadalombiztosítási kasszák egyensúlyának megteremtését.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!