Magyarország

2010.11.18. 19:05

Új vezérigazgatók a közszolgálati médiumok élén

<p>A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma csütörtökön megválasztotta a közmédiumok vezérigazgatóit - tájékoztatta a Független Hírügynökséget csütörtökön Balogh László kuratórumi elnök.</p>

A Magyar Televízió élére Medveczky Balázst, az MTI vezetésére Belénessy Csabát választották meg. A Magyar Rádió vezérigazgatója Jónás István, míg a Duna Televízó vezetője Ókovács Szilveszter lett.

A 8 kuratóriumi tag - 5 kormánypárti és 3 ellenzéki delegált - megállapodott, hogy a szavazati arányokról nem nyilatkoznak - mondta Balogh László. Azt azonban hozzátette: a csütörtöki szavazáson mind a négy közmédium esetében elég lett volna a kormánypárti delegáltak voksa is, azonban három médiumnál a nyertes vezérigazgató ennél több szavazatot kapott.

Medveczky Balázs, az MTV új vezérigazgatója eddig a tévé ügyvezető alelnöke volt. Belénessy Csaba, az MTI most megválasztott vezérigazgatója eddig a távirati iroda stratégiai alelnöke, korábban a Lánchíd Rádió főszerkesztője volt. Jónás István, akit a Magyar Rádió élére választottak, eddig a Lánchíd Rádió megbízott főszerkesztője volt, a Duna TV élére kerülő Ókovács Szilveszter pedig Hír TV műsorvezetője.

A kuratórium elnöke nem kívánta felsorolni annak a négy jelöltnek a nevét, akik nem kapták meg a megfelelő számú szavazatot. A nol.hu azonban megszerezte a 8 fős listát, ezek szerint a Magyar Televízió élére Medveczky Balázs mellett Kálomista Gábor filmproducert javasolta a Médiahatóság, a Duna Televíziónál Ókovács Szilveszteren kívül esélyes volt Papp Ferenc; a Magyar Rádiónál Jónás István mellett Újhelyi Zoltán; a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatói posztjára pedig Belénessy Csabán kívül Szabó László Zsolt, az Echo TV vezérigazgatója.

A közmédiumok vérigazgató-jelöltjeiről először múlt pénteken szavazott a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma. Akkor a Médiahatóság 8 jelöltjéből egyik sem szerezte meg a szükséges szavazatot. A szabály szerint akkor, az első körben a kuratóriumi tagok kétharmadának igenlő szavazatára lett volna szükség. Az eredménytelen szavazás után visszakerült a Médiahatósághoz a kérdés, amely csütörtökre új jelölteket állított, akiknek elfogadásáról a második körben a kuratórium tagjai egyszerű többséggel dönthettek.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!