Magyarország

2010.11.30. 18:53

Heves megye vezeti a terhességmegszakítások rangsorát

<p>Heves megye áll a terhesség-megszakítások rangsorának élén, a statisztikák szerint már nyolc éve. Az Egerben és környékén végrehajtott beavatkozások aránya csaknem 50 százalékkal haladja meg az országos átlagot a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.</p>

A szakemberek szerint a szociális helyzet, a pénztelenség és a párkapcsolati problémák, illetve az élettársi kapcsolatok nagy száma is az okok között állnak.

Nyolc éve Heves megyében a legmagasabb a terhesség-megszakítások aránya. 2009-ben Heves megyében száz élveszületésre 64 terhesség-megszakítás jutott. Az országos átlag 45 volt. Kamarás Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal demográfusa szerint az adatokat több dolog befolyásolja, egyebek mellett az is, hogy Hevesben az országos átlagnál több gyerek születik élettársi kapcsolatból, és házasságon kívül általában is gyakrabban végződik abortusszal a terhesség.

Ha egy nő úgy dönt, elveteti magzatát, a családgondozó szolgálatnál kétszer kell megjelennie, és a négyszemközti, védőnővel történő beszélgetéseken általában feltárulnak az indokok. Egeresi Zsuzsanna egri tiszti főorvos szerint ezek elsősorban társadalmi, szociális, anyagi háttérre vezethetők vissza. A második helyen szerepelnek a párkapcsolati problémák, a harmadik pedig az anya egészségi állapota.

A Markhot Ferenc Kórház osztályvezető főorvosa, Hernádi László is első helyen említi az anyagi okokat. Azt tapasztalta: a kevés jövedelemmel rendelkező nők gyakrabban döntenek az abortusz mellett, mert lényegesen olcsóbb, mint a fogamzásgátlás. A beavatkozásért jelenleg 23 ezer forintot kell fizetni. A szociális helyzetre hivatkozva azonban bárki kérhet fizetéskönnyítést vagy mentességet.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!