Magyarország

2010.11.24. 18:35

Esztergomi háború - csütörtök délután összeül a védelmi bizottság, veszélyhelyzetet kell kihirdetni

<p>Csütörtök délután három órára hívja össze Esztergom jegyzője a városi védelmi bizottságot, mert a város vezetése úgy ítéli meg, hogy a kialakult helyzet miatt veszélyhelyzetet kell kihirdetni. Szerdán este már kétszer akkora területen nem égnek az utcai lámpák, mint egy nappal ezelőtt.</p>

A Független Hírügynökség értesülése szerint csütörtök délután három órára hívja össze Esztergom jegyzője a városi védelmi bizottságot, mert a vezetőség megítélése szerint veszélyhelyzetet kell kihirdetni a kialakult állapotok miatt. Esztergomban jelenleg körülbelül 20 utcában nincs közvilágítás, többi közt a város főútján, és a település két városrészében, Szamárhegyen és Búbánatban. Utóbbi részen él többi közt a város korábbi polgármestere, Meggyes Tamás, és volt alpolgármestere, Knapp János Pál, de a dorogi polgármester is.

Úgy tudni, Marosi György jegyző hétfőn reggel értesíti az összehívandó bizottság tagjait: a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a rendőrség helyi vezetőit, valamint a környező települések, mint például Dömös, Pilismarót és Tát polgármestereit.

Esztergomban szerdán este körülbelül kétszer akkora területen nincs közvilágítás, mint egy nappal korábban, ezért a rendőrség fokozott járőrszolgálatot rendelt el. A közbiztonságot több rendőrrel, a polgárőrséggel és a településőrökkel próbálják biztosítani. Timár Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodájának vezetője szerdán délután azt mondta, a fokozott rendőri készenlét kapcsán egyelőre nem vezényelnek át egyenruhásokat Esztergomba, így a készenléti rendőröket sem vetik be. A Független Hírügynökség úgy tudja, az ügyben már az országos rendőr-főkapitány is érdeklődött a helyi rendőrség vezetőjénél a kialakult helyzetről.

Mint ismert, A Tivi Kft. dolgozói azért szedték ki az utcai lámpák égőit, mert a korábbi felújítások elvégzése után nem kapták meg a pénzüket. Energiatakarékossá alakították ugyanis a közvilágítást, a megspórolt pénzből kellett volna kifizetnie őket a városnak.

Tétényi Éva polgármester állítása szerint kedden 80 millió forintot utaltak át a cégnek. Most azt vizsgálják, hol tart a pénz, megérkezett-e már a cég bankszámlájára. A polgármester hozzátette: azt kérte a cégtől, hogy az iskolák és a kórház környékén ne kapcsolják ki a közvilágítást, mert az fokozottan balesetveszélyes. A rendőrségtől pedig, hogy ha éjjel nem lesz közvilágítás, jobban figyeljenek a közbiztonságra az érintett területeken.

A Fidesz helyi szervezete szerint Tétnyi Éva polgármester csődbe viszi a várost azzal, hogy adósságrendezési eljárást kezdeményezett. Tétényi Éva azonban azt mondja, hogy egy hónap alatt nehéz csődbe vinni egy várost, a tartozások már 2009-ben, Meggyes Tamás idején is fennálltak. Az adósságrendezési eljárás véleménye szerint nem csődeljárás, csak azt a célt szolgálja, hogy a város ismét fizetőképes legyen.

A Fidesz esztergomi szervezetének szerdai közleménye szerint az adósságrendezési eljárás miatt bezárhat a városi kórház, megszűnhetnek középiskolák, zenei- és művészeti képzés és az esztergomi születésűek támogatását célzó Szent Miklós program támogatásai.

A jelenlegi polgármester szerint a megszűnő szolgáltatásokról szóló fideszes állítások fenyegetések. A törvény előírja ugyanis, hogy milyen feladatokat kell mindenképpen finanszíroznia az önkormányzatoknak, ezek között vannak például az iskolák, bérek, segélyek, egészségügyi ellátás is.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!