Magyarország

2010.11.08. 13:50

Az ombudsman ismét a sztrájktörvény pontosítását sürgeti

<p>Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a sztrájktörvény egyes elemeinek sürgős felülvizsgálatára lenne szükség, mert azok nincsenek összhangban a gyakorlat követelményeivel - írja Szabó Máté hétfői közleménye.</p>

Hozzáteszi: nemcsak az egyes ágazatokban hiányosak a sztrájk gyakorlásának szabályai, hanem arra sincs iránymutatás, hogy a rendőrség mit tehet, vagy mit nem sztrájk esetén. Ezért felkérte az érintett minisztériumok vezetőit, hogy vizsgálják felül az ezzel kapcsolatos joganyagot. Az ombudsman továbbra is együttműködést ajánl a felülvizsgálattal érintett joganyag véleményezésében, az újraszabályozott joganyag gyakorlati érvényesülését pedig figyelemmel fogja kísérni.

Szabó Máté ombudsman a sztrájkjog érvényesülését, illetve a sztrájkgyakorlatot vizsgáló kiemelt projektjében már tavaly felhívta a figyelmet az anomáliákra. Nemrégiben azonban az állampolgári jogok biztosához fordult egy vállalkozás azt panaszolva, hogy nem kap segítséget a rendőrségtől. A cég megállapodott egy másik vállalkozással a saját vasanyaga feldolgozásáról. A terméket azonban nem tudja elszállítani a megbízott üzem telephelyéről, mert ott a dolgozók sztrájkolnak és nem engedik hozzáférni a jogos tulajdonához. A cég jogai kikényszerítéséért a rendőrséghez fordult, de az nem lépett közbe - írja a közlemény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!