Magyarország

2010.10.14. 15:19

Jövőre már Magyarországon is végeznek retina chip-beültetést

<p>Visszanyerhetik részleges látásukat egy új műtéti eljárással azok a betegek, akik a látóideghártya sérülése miatt vakultak meg. Németország után jövőre már Magyarországon is végeznek úgynevezett szubretinális implantátum-beültetéseket.</p>

Ez azt jelenti, hogy a látóhártya mögé egy elektronikus chipet ültetnek be, melynek segítségével az érintett betegek képesek lesznek különböző tárgyakat megkülönböztetni, nagyobb betűket elolvasni, emellett a tájékozódásukat is megkönnyíti. Magyarországon kétezer embert érint a retinitis pigmentosa nevű betegség, amely az ideghártya bizonyos rétegének elhalásával jár, és idővel vaksághoz is vezethet.

Jövőre már a Semmelweis Egyetemen is végeznek majd úgynevezett szubretinális implantátum-beültetést. Németh János, az intézmény Szemészeti Klinikájának vezetője a Független Hírügynökségnek világraszóló eredménynek nevezte, hogy sikerült elérni azt a több évtizedes törekvést, miszerint a látóhártya bizonyos elemeit elektromos aktív implantátumokkal helyettesítsék. Az eljárással egy elektronikus chipet ültetnek be a látóhártya mögé. Ezen 1500 olyan kis egység van, amely képes a fényt árammá alakítani, majd átadni a meglévő ép idegi elemeknek, amelyek aztán továbbítják az agyba.

Elsősorban olyan betegeken segíthet az új eljárás, akik retinitis pigmentosa miatt veszítették el a látásukat. Németh János szerint ezzel az implantátummal képesek lesznek például arra, hogy felismerjenek tárgyakat az asztalon, akár 10 centis betűket is el tudnak olvasni, de a tájékozódásukat, közlekedésüket is megkönnyíti. Magyarországon jövőre végezhetik el az első beavatkozásokat a Semmelweis Egyetemen, addig zajlik a betegek kiválasztása és felkészítése a műtétre.

Németországban már 15 operációt végeztek el, eddig minden esetben szövődménymentesen zajlott a műtét és a sebgyógyulás is. A beavatkozások részei egy tudományos kutatásnak, amelynek keretében ingyen biztosítják a betegeknek az implantátumot és a szükséges vizsgálatokat is - mondta el a Független Hírügynökségnek Németh János, a vizsgálat vezetője. Hozzátette: a beültetés után 1-2 hétre van szükség ahhoz, hogy a páciens megszokja az implantátumot, 3-4 hét alatt jut el odáig, hogy már képes az asztalon lévő tárgyakat felismerni.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!