Magyarország

2010.09.08. 16:38

Szilvásy György: A Miniszterelnöki Hivatalból senkit nem bocsátottak el az őszödi beszéd kiszivárogtatása miatt

<p>A Miniszterelnöki Hivatalból (MeH) senkit nem bocsátottak el az őszödi beszéd kiszivárogtatása miatt 2006-ban - ezt mondta a Független Hírügynökség kérdésére szerdán Szilvásy György, aki abban az időben a MeH-et miniszterként irányította.</p>

A politikai szabadságjogokkal kapcsolatban elkövetett visszaéléseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésén szerdán nyilvánosságra került egy rendőrségi vezetői értekezlet jegyzőkönyve. A tanácskozás 2006. szeptember 18-án volt, néhány órával a tévészékház ostroma előtt. A jegyzőkönyvben feltételes módban a MEH egyes dolgozóinak felelősségére utalnak a kiszivárogtatás ügyében.

A Független Hírügynökség az albizottság szerdai ülésén hozzáférhető jegyzőkönyv alapján úgy tudja: Szabó Ferenc, a Köztársasági Őrezred akkori parancsnoka az értekezleten arról beszélt, hogy az őszödi beszéd idején rögzített hangfelvételeket a Miniszterelnöki Hivatal két munkatársa kezelte, miután azok elkészültek. A jegyzőkönyv szerint az is elhangzott, hogy egyikük munkaviszonya az őszödi beszéd elhangzását követő időszakban megszűnt. Szabó Ferenc ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "tehát adott esetben felmerülhet, hogy hogyan jutott ki ez a dolog." Az iratok alapján az őrezred akkori parancsnoka úgy tudta: a MEH-nél nagy belső vizsgálatot nem indítottak az ügyben. "Mert nyilván ennek politikai üzenete van, hogy most valaki bosszúból játszotta ki, vagy adott esetben valamelyik frakciótag más megfontolásból" - tette hozzá a jegyzőkönyv tanúsága szerint a 2006. szeptember 18-i, rendőri vezetői értekezleten Szabó Ferenc.

Az üggyel kapcsolatban a Független Hírügynökség megkereste Szilvásy Györgyöt, aki a Miniszterelnöki Hivatalt abban az időben miniszterként irányította. Szilvásy György határozottan állította, hogy a MEH-ből senkit nem bocsátottak el az őszödi beszéd kiszivárogtatásának vádjával. Voltak olyanok, akik abban az időszakban elmentek a MEH-ből, köztük egy olyan munkatársnő is, aki részt vett az őszödi beszédet övező rendezvény szervezésében és az akkor elkészült anyagok kezelésében. Azonban őt nem bocsátották el, hanem átment egy másik minisztériumhoz, vezető állásba. A volt miniszter hozzátette: a rendezvényen, ahol a beszéd is elhangzott, a hanganyagok rögzítésében nem vett részt a MEH, azt egy külső cégre bízták.

Az őszödi beszéd Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök egy nyers hangvételű szónoklata volt, amit 2006 májusában, Balatonőszödön mondott az MSZP-frakció zárt rendezvényén. A beszéd hónapokkal később, szeptemberben került nyilvánosságra. Egyebek mellett az hangzik el a volt kormányfőtől, hogy "Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet." A beszéd nyilvánosságra kerülése után zavargások törtek ki országszerte, amelyek több alkalommal - például a tévészékház ostromakor véres utcai harcokba torkolltak. Azóta sem tudni, ki szivárogtatta ki a beszédet.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!